Augustus’ forum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Augustus' forum med restene av Mars Ultors tempel.
Plan over Augustus' forum.

Augustus' forum er utlagt nord for Forum Romanum, i rett vinkel mot Caesars forum.

Det består av en åpen plads med porticoer på sidene og med et tempel inviet til Mars Ultor (heveren) på bortre kortside. Det ble oppført til minne om seieren ved Filippi i år 42 f.Kr., der Caesars mordere møtte døden. Det rikt utsmykkede anlegget ble innviet år 2 f.Kr. Tempelet lyste i hvit marmor mot en fargerikere omgivelse; de grønne kolonnene i porticoen bar en attika prydet med Skjold og karyatider. Tempelet og porticoen var komplettert med halvsirkelformede exedraer.

Den skulpturelle utsmykningen var rik, og programmet var på samme tid patriotisk og dynastisk. I tempelets gavl tronet guden Mars, omgitt av blant andre Venus og Minerva. I exedraen på Venus' side stod Aeneas, flankert av kongene i Alba Longa – byen han grunnla – og medlemmer av den juliske ætt. På motsatt side var Romulus omgittn av store personligheter fra den romerske republikk. Nye statuer over seierrike feltherrer ble oppstilt her helt frem til keiser Trajans tid, da man fortsatte på Trajans forum.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roma (italiensk). Milano: Touring Club Italiano. 2002. s. 274–275. ISBN 88-365-2541-5. 
  • Rome: An Oxford Archaeological Guide (engelsk). Oxford: Oxford University Press. 1998. s. 158–161. ISBN 0-19-288003-9. 
  • Guida archeologica di Roma (italiensk). Milano: Arnoldo Mondadori. 1980. s. 107–111. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]