Audiens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sultan Selim III mottar den franske diplomaten Vicomte d'Andrezel i audiens i Topkapı-palasset 10. oktober 1724. Bilde av Jean-Baptiste van Mour, 1724.
Barbara Bush, kona til den amerikanske presidenten George W. Bush, dattera Laura og Francis Rooney, den amerikanske ambassadøren til Vatikanstaten, i privat audiens hos pave Benedikt XVI 27. august 2006.

Audiens er betegnelsen på den mottagelse en høytstående person, ofte et statsoverhode, gir for eget eller andre lands borgere. Ordet stammer fra latin audire («å høre») og betyr «mulighet til å bli hørt».[1] Audiens omtales også som å få foretrede for en høyerestående person.[2] Audienser omfattes av en viss høytidelighet og kan medføre et visst seremoniell.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge gir kongen og andre medlemmer av kongefamilien audiens i ulike sammenhenger. Kongen mottar fremmede lands ambassadører første gang i høytidelig audiens.[3] Ambassadøren avleverer her sine akkreditiver. Norske statsborgere mottas i audiens etter å ha blitt utnevnt til orden eller å ha mottatt medalje, for at disse skal kunne takke for hedersbevisningen de har mottatt. Kongen kan også motta personer i audiens for at disse skal få anledning til å redegjøre for en sak eller presentere en organisasjon.[1]

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Audiens er også tittelen på lyrikeren Gro Dahles debutsamling fra 1987.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Audiens», kongehuset.no.
  2. ^ «Audiens» Arkivert 19. mai 2013 hos Wayback Machine., kongehuset.dk.
  3. ^ «Høytidelig audiens», kongehuset.no.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]