Audacity

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Audacity
Audacity Logo nofilter.svg
Audacity Version 3 in Dark Theme.png
Skjermbilde av Audacity 3.0 med et mørkt tema.
Skaper(e)Roger B. Dannenberg,[1] Dominic Mazzoni[1]
Utvikler(e)Muse Group[2]
Utgitt Mai 2000[1]
Nyeste versjon3.3.2 (5. mai 2023)[3]
PlattformMicrosoft Windows
OperativsystemLinux, macOS, Unix-liknende, Microsoft Windows, ReactOS
Skrevet iC++, C
TypeLydavspiller, Musikkarbeidsstasjon
LisensGPLv3[4]
Nettstedwww.audacityteam.org

Audacity er et lydredigeringsprogram som kan brukes på operativsystemene GNU/Linux/UNIX, Mac OS 9/OS X og Microsoft Windows. Audacity er fri programvare og er tilgjengelig under GNU General Public License.

Programmet følger med en rekke store GNU/Linux-distribusjoner, og er oversatt til en mengde språk, blant annet norsk.

Funksjonalitet[rediger | rediger kilde]

Man kan gjøre enkel klipping og liming mellom flere lydspor. Man kan zoome ut og inn på lydsporene, og hvis man zoomer langt nok inn, kan man justere lydbølgen manuelt ned til minste detalj. Audacity har en mengde filtere og effekter, for eksempel til å reversere, invertere, endre hastighet og tonehøyde, frekvensfilter og støyfjerning. Det er ingen grense for hvor mange ganger man kan angre. Programmet støtter plugginer i tre formater, nemlig VST, LADSPA og plugginer skrevet i skriptspråket Nyquist. Man trenger ikke kompilator for å skrive sine egne Nyquist-plugginer.

Audacity er ikke lagd for komponering av musikk. Tidsskalaen er trinnløs (tilnærmet), ikke oppdelt i takter. Audacity inneholder ingen lydeksempler, men det går an å lage en tone med en spesifisert frekvens og bølgeform.

Støttede formater[rediger | rediger kilde]

Programmet kan importere og eksportere lyd i formatene WAV, Ogg Vorbis og MPEG-lyd (inkludert MP2 og MP3-filer, eksport vha. LAME). Det er også mulig å importere rådata. Man kan også spille inn analog lyd fra mikrofon, CD-stasjonen, lydutgangen eller lydinngangen.

Audacity har sitt eget xml-baserte lagringsformat for lagring av prosjektfiler, som består av en tekstfil med filendelse .aup og en mappe som inneholder en mengde .au-filer.

Hvis audacity kompileres med støtte for biblioteket libsndfile, kan audacity eksportere og importere filtyper som støttes av dette biblioteket. Nyere utgaver av Audacity kan importere og delvis eksportere i FLAC.[5]

Kompilering[rediger | rediger kilde]

Audacity er basert på visualiseringsverktøyet wxWidgets, et bibliotek til å lage grafiske multiplatformsprogrammer. Versjon 1.2 og tidligere av Audacity krever at wxWidgets er kompilert uten tilleggene gtk2 eller unicode. Versjon 1.3 av audacity støtter den nyeste wxWidgets, men er foreløpig (januar 06) i betaversjon. Bibliotekene libmad, libsndfile og Vorbis er frivillige. Under Linux/UNIX kompileres Audacity på den vanlige måten, se forklaring.

LAME-biblioteket for eksportering av MP3 legges til etter kompilering via menyen i Audacity.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]