Attila (klesplagg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svensk attila av modell 1873

Attila, husarka eller husarjakke er en uniformsjakke eller kort -frakk fra 1800-tallet, som er besatt med dekorative snorer og lisser. Plagget stammer fra dolmanen, et tradisjonelt uniformsplagg for husarer, opprinnelig ryttersoldater fra Ungarn, som ble populært over hele Europa. Plagget er oppkalt etter hunnerkongen Attila. I dag brukes attila bare som historisk paradeuniform. Betegnelsene attila og dolman brukes om hverandre for å beskrive «husarjakke».

Historikk[rediger | rediger kilde]

Attila og dolman[rediger | rediger kilde]

Uniformer for artillerister i den svenske hæren før 1920 omfattet blant annet attilaer.
En avdeling fra den bulgarske nasjonalgarden paraderer i Paris i hanemarsj og gallauniform med snorbesatt attila og liten sylinderformet pelslue (kalpak, husarlue) med fjær som pompong.
Den tyske politikeren Georg Leber og grensevakter i Bundesgrenzschutz 1973 iført uniformer for Königshusaren, et prøyssisk kavaleriregiment i Bonn 1852–1914. Som en aprilspøk ble det sagt at dette skulle være grensevaktenes nye uniformer.


Husarjakka attila er en nyere, videreutviklet variant av dolman.

Dolman (også kalt dolaman) er navn på flere historiske plagg av tyrkisk opprinnelse, blant annet side, lissebesatte kaftaner og en type kvinnekåper på 1800-tallet. Dolman ble imidlertid særlig populært i Ungarn der plagget i ulike varianter har vært vanlig folkedrakt fra 1500-tallet, både blant bønder og godsherrer. Det ble også tatt i bruk av husarene, og spredte seg med dem som uniformsplagg for ulike militære enheter over hele Europa. Dolmanen fulgte alminnelig mote med hensyn til lengde, krage og så videre, men ble etter 1850 avløst av attila i de fleste land.[1]

De gamle husaruniformene bestod ellers av pelisse (en pelsfôret jakke som liknet dolmanen, men hang åpen på den ene skulderen), husarskjerf (knute- eller snorbelte), ungarske bukser med snorbesetning på sidene, husarlue (høy pelslue med flagrende luespiss av tøy, også kalt schackellue eller på tysk Flügelmütze og Kalpak) og hussarstøvler med dusk.

Dolman som uniformsplagg er vanligvis kortere og har flere snorer enn attilaen. Tradisjonelle dolman-jakker oppstod før ungarerne kjente til sydde knapphull og ble derfor isteden lukket med stropper og små pinner som var festet i snorer. Disse utviklet seg til en tett snorbesetning som dekket hele brystet.[1] Attila har derimot oftere knapper eller tilsvarende i front. Attilaene mangler ofte også pelsbesetningen som er vanlig på dolmaner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Attila har normalt samme lengde som en alminnelig våpenfrakk (uniformsjakke), er enradet og lukkes til venstre.[1] Snorbesetningen består som regel av fem rekker med husarsnorer som går tvers over brystet mellom rosetter og avlange knapper.[1] Rosettene kan også være utelatt og snorene avsluttet med et kløverbladsornament.[1] Attila har høy ståkrage.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Preben Kannik: Alverdens uniformer (Politikens forlag, København, 1967)

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Dolman, ulike historiske plagg fra Tyrkia og Ungarn, deriblant tidlig husarjakke, kort, ettersittende og med tette snorrekker på brystet