Atlungstad Brenneri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Atlungstad Brenneri
LandNorge
StedStange
Etablert1855
Kart
Kart
Atlungstad Brenneri
60°45′33″N 11°04′47″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Atlungstad Brenneri er et spritbrenneri ved MjøsaStange i Innlandet. Det ble anlagt i 1855 av ei gruppe gårdbrukere. Den regelmessige brenninga tok slutt i 2000, men det ble seinere gjennomført prøveproduksjoner. Brenneriet står siden 2012 oppført på Riksantikvarens liste over tekniske og industrielle kulturminner, og har siden da fått bevilga rundt 7 millioner kroner for å bli satt i stand slik det en gang var.[1] Det eies av Atlungstad Brenneri AS, som tok over eierskapet i 2011. I oktober 2013 skreiv eierne under på en samarbeidsavtale med selskapet Arcus om at det igjen skal produseres akevitt regelmessig på Atlungstad Brenneri.[2] Anlegget er åpent for omvisninger om sommeren.

Historie[rediger | rediger kilde]

Atlungstad Brenneri ble etablert i 1855, da ei rekke gårdbrukere slo seg sammen i et andelslag, og det erstata flere mindre brennerier i området. Fordi vann var viktig for mange av brenneriets prosesser, ble det anlagt ved utløpet til FjetreåaNedre Atlungstad ved Mjøsa. Bygningene ble oppført av rød teglstein, som er typisk for industriarkitekturen fra slutten av 1800-tallet, og den fikk også ei smie og et fjøs. Karakteristiske trekk ved konstruksjonen er den 15 meter høye spritkolonnen og den 30 meter høye fabrikkpipa. Bygningene inneholder blant annet potetmottak, sprit- og destillasjonsapparat og akevittlager. Brenneriet brant i 1864, men det ble gjenoppbygd to år seinere med de samme veggene. I 1911 ble det utvida, og i 1954 ble det bygd et nytt frørenseri.

I 1920 ble Atlungstad Finspritfabrik oppløst, og den lagra spriten ble delt ut til aksjonærene. Det ble imidlertid oppretta et nytt selskap, Stange Brænderi, få dager seinere. I 1925 tok Vinmonopolet over finspritdestillasjonen, og året etter fikk selskapet navnet Stange Brænderi & Frøforretning. I 1957 gikk det sammen med Tangen og Romedal brenneriet og danna Hedmark Frøforretning og Brenneri. I 1995 ble det kjøpt opp av Hoff Norske Potetindustrier.

Den regelmessige brenninga ved Atlungstad Brenneri ble avslutta i 2000, og det ble gjort om til et såkalt reservebrenneri som var i drift kun når det var behov for det. I 2008 tok også det slutt, men i 2011 ble det kjøpt opp av Atlungstad Brenneri AS, som satte i gang prøveproduksjon samme høst. I 2013 signerte selskapet en avtale med Arcus om igjen å produsere akevitt på fast basis.[2]

I 2019 ble Atlungstad Håndverksdestilleri opprettet. Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper for å videreformidle den nasjonale kulturarven.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]