Atle Hammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Atle Hammer
Atlejonashammer.jpg
Født11. mars 1932
Oslo
Død22. oktober 2017 (85 år)
Beskjeftigelse Trompetist, komponist, jazzmusiker, sivilingeniør, ingeniør
Nasjonalitet Norge
Musikalsk karriere
Sjangerjazz
Instrumenttrompet
PlateselskapGemini Records

Atle Jonas Hammer (født 11. mars 1932, død 22. oktober 2017[1]) var en norsk sivilingeniør og jazzmusiker (trompet, flygelhorn), sentral i Oslos jazzmiljø og kjent fra flere internasjonale samarbeid.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Atle Hammer vokste opp på Røa i Oslo som sønn av sivilingeniør Eivind Hammer og barnebarn til jernbaneingeniør Hans Gudbrand Hammer. Han utdannet seg til sivilingeniør i Wyoming i USA og arbeidet i Norges Statsbaner og Jernbaneverket.

Han ledet på 1950-tallet sin egen sekstett som utga Seven eleven (1954) og innbefattet blant andre Erik Amundsen på bass. Videre spilte han i The Modern Quartet, i Kjell Karlsens orkester, Mikkel Flagstads kvintett, Egil Kapstads «Syner» og i Radiostorbandet. Han samarbeidet også med jazzmusikere som Laila Dalseth, Pepper Adams, George Russell, Bjarne Nerem og James Moody.

I perioden 1980–85 ledet han egen kvintett med blant andre Terje Venaas på bass, Eivin Sannes på piano og Tom Olstad på trommer. Denne ble etterfulgt av kvintett med Harald Bergersen på saksofon og Erling Aksdal på piano (1985–89). Utover 1980-tallet og 1990-tallet spilte han i band med Thorgeir Stubø, i Per Husby kvintett, Magni Wentzel kvintett, i storband ledet av Harald Gundhus/Ole Jacob Hansen, med Erling Wicklunds «Storeslem» og andre.

På 2000-tallet ledet han sin egen kvartett med Rune Nicolaysen på saksofon, Freddy Hoel Nilsen på piano og Carl Morten Iversen på bass; i kvintetts form med Lars Erik Norum på trommer. Han var også medlem av skabandet The Phantoms.[2][3]

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jan Granlie, Atle Hammer er død hos salt-peanuts.eu den 22. oktober 2017.
  2. ^ Atle Hammer i Store Norske Leksikon.
  3. ^ Biografi fra Jazzbasen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]