Asser av Sherborne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Asser (død 908 eller 909) var en walisisk munk, som i 890-årene ble biskop av Sherborne. Hans opprinnelige navn var muligens Gwyn eller Guinn, som betyr «velsignet»; Asser og Asher er hebraisk for det samme, og navnet på Jakobs åttende sønn i Det gamle testamente.

Han var munk i St. Davids, som da lå i kongedømmet Dyfed. Ingenting er kjent om hans tidlige liv. På et tidspunkt begynte han å arbeide for kong Alfred den store i Wessex, blant annet med å oversette bøker og å veilede kongen når han leste disse. I 893 skrev han en biografi om Alfred, Livet til kong Alfred, som til tross for at den synes å være et uferdig utkast er den beste kilde man har om en tidlig engelsk konge.

Mellom 892 og 900 ble han biskop av Sherborne. Han hadde allerede tidligere blitt bispeviet, og det er mulig at han var biskop av St. Davids eller hjelpebiskop under Wulfsige av Sherborne. Giraldus Cambrensis nevnte ham som biskop av St. Davids, men hans verk ble ikke skrevet før i 1191, og opplysningen regnes som usikker.

1800- og 1900-tallet hevdet flere forskere av hans biografi om kong Alfred ikke var autentisk. Minst én forsker har hevdet at det var biskop av Exeter, Leofric, biskop 10461072, som skrev den og av egeninteresse tilskrev han den feilaktig til Asser. Et annet forslag har vært Byrhtferth av Ramsey som benyttet store utdrag av Assers tekst i Historia regum, eller Historien over kongene, en historisk blanding som omhandler de angelsaksiske kongedømmene fram til kong Alfred. I ettertid har argumentene for forfalskning ikke bestått, og det er nå igjen allment akseptert at verket er av Assers hånd. Påstandene blir gjennomgått i innledningen til standardutgaven av Alfred The Great.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Keynes, Simon og Lapidge, Michael (1983): Alfred The Great. Asser's ‘Life of King Alfred’ and other contempary sources. Penguin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]