Presbytini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Asiatiske bladaper)
Hopp til navigering Hopp til søk
Presbytini
Pygathrix nemaeus
Pygathrix nemaeus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Presbytini
Gray, 1825
Norsk(e) navn: (asiatiske bladaper)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Familie: Dyreaper
Underfamilie: Bladaper
Antall arter: 44
Habitat: trelevende, tropisk- og regngrønn skog
Utbredelse: Asia
Delgrupper:

Presbytini (asiatiske bladaper) er et tribus i underfamilien bladaper (Colobinae), som deles inn i to tribus. Det andre tribuset er Colobini, som består av afrikanske bladaper (kolobusbladaper). Gruppen inkluderer sju slekter, hvorav to monotypiske slekter og fem med flere arter i hver. En av slektene er dessuten delt i to underslekter, hvorav den ene har to arter og den andre 15 arter.

Artene er bladetere som tilbringer det meste av tiden oppe i trekronene, på leting etter mat. Kroppen har tilpasninger for å kunne fordøye blader; spyttkjertlene er store, magesekken er inndelt i flere rom, og tarmene fylt av en tarmflora som er innrettet mot å bryte ned tungfordøyelig cellulose. Artene er utbredt i det tropisk regnskog og monsunskog, fra det sørlige Kina og sørover til øyene Java, Bali og Lombok, og vestover til Kashmir. På Borneo er det hele seks arter som tilhører dette tribuset.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen under følger i hovedsak Mammal Species of the World og er i henhold til Groves (2005).[1] Norske navn og beskrivelser i parentes er nødvendigvis ikke offisielle navn og beskriveler.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Groves, C.P. (2005). «Colobinae». I Reeder, D.E. & Wilson, D.M. Mammal species of the world : a taxonomic and geographic reference (3. utg utg.). Baltimore: Johns Hopkins University Press. ISBN 0-801-88221-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.