Asamangulia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asamangulia
Nomenklatur
Asamangulia
Maulik, 1915
Populærnavn
-
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
Økologi
Antall arter: 6
Habitat: på planter
Utbredelse: Asia
Inndelt i

Asamangulia er en slekt av biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Både larvene og de voksne (imago) er planteetere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (5 -6 millimeter), avlange, svarte bladbiller med noe metallisk glans. Gruppen er lett å kjenne på at oversiden er dekket av skarpe pigger, artene kan minne om bittesmå piggsvin. Dekkvingene har tallrike, tynne pigger langs sidekanten av hver dekkvinge og flere pigger oppe på ryggen, pronotum har tre lange pigger på hver side. Antennene er 11-leddete, ganske tynne, rundt halve kroppslengden, de seks innerste leddene med pigger. Dekkvingene er jevnbrede med åtte uregelmessige punktrader.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larver og voksne lever på planter og eter fra dem. Artene lever på ulike slags gress inkludert ris, durra og sukkerrør.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Asia, fra Afghanistan i vest til Indonesia i øst.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Hispinae inkluderer noen ganger gruppen (underfamilien) skjoldbiller, da som stammen Cassidini, i denne oversikten er den holdt utenfor, og plassert inn i som søstergruppen skjoldbiller. Andre klassifikasjoner plasserer denne gruppen (som Hispini) som en undergruppe av skjoldbillene.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]