Arvedvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Arvedvergmåler
Arvedvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia pygmaeata
Hübner, 1799)
Norsk(e) navn: arvedvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: mange ulike
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Arvedvergmåler (Eupithecia pygmaeata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere og er funnet spredt over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 14 – 18 mm), middels slank, brun måler. Denne arten er en av de minste målerne og kan kjennes på den beskjedne kroppsstørrelsen, på at den er noe mer tettbygd enn de fleste andre dvergmålere og på at fargen er relativt mørk brun. Vingene er nesten ensfargede, uten mørke flekker men med utydelige, lyse tverrbånd. Larven er nokså tett kledt med oppstående, lyse hår, lyst gulbrun med tre brune lengdestriper på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på ulike arve- og stjerneblom-arter (Stellaria spp. og Cerastium spp.) og arten kan finnes i mange ulike habitater der disse vokser, både myrlendte områder og tørrere områder som for eksempel sanddyner. De voksne målerne flyr i mai – juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er vidt utbredt og finnes i hele Europa og videre østover til Stillehavet, og i store deler av Nord-Amerika så langt sør som Colorado. I Norge er den funnet over hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]