Arthur Szyk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arthur Szyk
Arthur Szyk (1894-1951), Portrait with pipe (c. 1946), New Canaan, CT.jpg
Født16. juni 1894
Łódź
Død13. september 1951 (57 år)
New Canaan
Utdannet ved Académie Julian
Beskjeftigelse Karikaturtegner, maler, illustratør
Nasjonalitet USA, Polen
Språk Engelsk
Utmerkelser Chevalier des Palmes académiques

«Lur aksemaktene, bruk forebyggende!», amerikansk kampanjeplakat fra 1942 mot kjønnssykdommer blant soldater, illustrert av Arthur Szyk (1894-1951). Karikaturene viser Mussolini, Hideki Tojo og Hitler syke av syfilis og gonoré, i kunstnerens detaljerte stil.

Arthur Szyk (etternavnet uttales omtrent sjikk, født 16. juni 1894 i Łódź, død 13. september 1951 i New Canaan i Connecticut) var en jødisk polsk-amerikansk illustratør og karikaturtegner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

«Antikrist», Adolf Hitler portrettert av Szyk, I bakgrunnen er en rekke symbolske detaljer.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Arthur Szyk ble født i en jødisk familie i Łódź i den delen av Polen som da lå under Russland. Han anså seg selv alltid som polakk og jøde.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Fra 1921 arbeidet han hovedsakelig i Frankrike og Polen, men i 1937 flyttet han til Storbritannia og i 1940 bosatte han seg for godt i USA der han fikk amerikansk statsborgerskap i 1948.

Arthur Szyk kjempet for Polen under første verdenskrig. Han studerte siden kunst ved Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie i Kraków og ble en anerkjent bokillustratør og bladtegner allerede i mellomkrigstida, med illustrasjoner på trykk i Polen, Frankrike, Storbritannia, Israel og USA. Likevel slo han for alvor gjennom med sine anti-nazistiske krigskarikaturer da han etter utbruddet av andre verdenskrig portretterte lederne av aksemaktenepropagandaplakater og i magasiner. Også etter krigen var han opptatt av politikk, med proamerikanske motiver og støtte til dannelsen av den nye staten Israel.

Szyks arbeider kjennetegnes av et sosialt og politisk engasjement. Formmessig avviste han modernismen og tegnet isteden i tradisjonen etter middelalderens og renessansens malerkunst, særlig inspirert av illuminerte manuskripter (illustrerte håndskrifter). Til forskjell fra mange andre karikaturtegnere, la han særlig vekt på farger, detaljer og dekorative virkninger.

Arthur Szyk døde av hjerteinfarkt 57 år gammel.

I dag er Szyk først og fremst kjent i sitt siste hjemland USA. Siden seint på 1990-tallet har det også vært utstillinger med arbeidene hans i Kraków, Warszawa og Łódź i Polen og Berlin i Tyskland. Oversettelse av en biografi til polsk og dokumentarfilmen Arthur Szyk – Illuminator som Telewizja Polska sendte i 2005, har i tillegg gitt ham økt anerkjennelse i Polen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]