Arthur MacArthur jr.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Arthur MacArthur jr)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arthur MacArthur jr.
Arthur MacArthur Jr.jpg
Født2. juni 1845
Springfield
Død5. september 1912 (67 år)
Milwaukee
Gravlagt Æresgravlunden i Arlington
Far Arthur MacArthur
Barn Arthur MacArthur III, Douglas MacArthur
Beskjeftigelse Soldat, politiker
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Medal of Honor

Arthur MacArthur jr. (født 2. juni 1845 i Springfield i Massachusetts, død 5. september 1912 i Milwaukee i Wisconsin) var en amerikansk general og guvernør under den filippinsk-amerikanske krig.

Arthur MacArthur jr. var far til kaptein Arthur MacArthur III og general Douglas MacArthur.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

MacArthur kjempet i den amerikanske borgerkrigen og deltok i slaget ved Chickamauga, slaget ved Chattanooga og i Atlanta-felttoget. For sin innsats i slagene fikk han senere Medal of Honor.

MacArthur forlot hæren i juni 1865 og begynte å studere jus, men det var ikke noe for ham, så han returnerte til hæren i 1866 og ble forfremmet til kaptein samme år. Etter borgerkrigen reiste MacArthur rundt i landet, til han ble sjef for Fort Selden i 1884, men ble der bare i et år til han deltok i jakten på Geronimo. I 1889 fikk han rangen major.

Den filippinsk-amerikanske krig[rediger | rediger kilde]

MacArthur ble sendt som en av hovedlederne for amerikanerne under den filippinsk-amerikanske krig – som generalmajor i 1899, og samme år var han en hærførerne i det seierrike slaget ved Manila (1899). For dette ble han utnevnt til brigadegeneral og militærguvernør over Filippinene.

Han kom ofte i krangel med sivilguvernøren William Howard Taft, og i 1904 sørget Taft for at MacArthur mistet guvernørtittelen sin. Året etter ble MacArthur sendt tilbake til USA, og mistet rollen som hærfører på Filippinene.

Senere liv[rediger | rediger kilde]

Da MacArthur kom hjem i 1905 ble han forfremmet til generalløytnant for å ha fanget opprørsgeneralen Emilio Aguinaldo på Filippinene, og senere var han ambassadør i Tokyo og ble i 1906 Chief of Staff of the United States Army, den nest høyeste militære rang i USA.

Han pensjonerte seg i 1909 og døde senere i Milwaukee i Wisconsin 5. september 1912 av hjerteinfarkt.