Artabazos I av Frygia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Artabazos I av Frygia
Achaemenid nobleman.jpg
Født6. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Død5. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
Far Farnace IRediger på Wikidata
Barn Pharnabazos I, Satrap of PhrygiaRediger på Wikidata

Artabazos I, sønn av Farnakes, var en satrap i Frygia (nå det nordvestlige Tyrkia) under akamenidedynastiet i Perserriket. Han var en av generalene i Xexes Is invasjon av Hellas hvor han ledet reservestyrkene som voktet tilbaketrekningen til Asia. Han var også ansvarlig for å slå ned et opprør i Potidaia.

Invasjonen sluttet med at Mardonios ignorerte råd fra Artabazos og andre, møtte grekerne i slaget ved Plataiai og ble beseiret (479 f.Kr.). Grekerne fulgte opp sin seier ved å seile til Jonia hvor de ødela garnisonsstyrkene under Tigranes i slaget ved Mykale samme år. Artabazos klarte derimot å lede en stor del av den persiske hæren ut av Hellas og tilbake til Jonia.

Som belønning ble Artabazos gjort til satrap i Hellespont Frygia. Dette embetet gikk videre til hans etterkommere i arv. Han ble enten etterfulgt av sin sønn Farnabazos I som er for det meste ukjent, eller av sitt barnebarn Farnakes som er kjent for å ha vært satrap under utbruddet av peloponneserkrigen. Farnakes ble senere etterfulgt av sin sønn, Farnabazos II av Frygia som er kjent fra sin rivalisering med Tissafernes og kriger mot spartanerne.

Hans datter Barsine ble elskerinnen til Aleksander den store av kongeriket Makedonia og fødte ham sønnen Herakles av Makedonia.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, William (red.) (1867): «Barsine (1)» i: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, Boston