Arsène Lupin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Plakat i anledning 100-årsdagen for første Arséne Lupin-roman, i Étretat

Arsène Lupin er en fiktiv gentlemannstyv som ble skapt av den franske forfatteren Maurice Leblanc (1864-1941). Arsène Raoul Lupin er i romanene angitt som født i 1874 som sønn av Henriette d'Andrésy og Théophraste Lupin, utdannet i jus og medisin (med spesialisering i dermatologi (hudsykdommer). Han behersker flere klassiske og moderne språk flytende.

Leblancs inspirasjon til skikkelsen var anarkisten Marius Jacob. Lupins kjennemerker er gode manérer, en stor kjærlighet for kvinner og en uhyre listighet. Han har en fantastisk evne til å forkle seg, og ingen foruten Sherlock Holmes selv (som dukker opp i flere Lupin-historier) kan gjennomskue hans forkledninger. Lupin svinger seg med mange forskjellige alii, og i flere av disse arbeider han nå og da som amatørdetektiv. Dette er aldri motivert av altruisme; han gjør det enten for vakre kvinners skyld, eller for å stoppe tyver og selv ta byttet.

Lupins antagonist er politiinspektør Ganimard som gang på gang narres av Lupin. Den eneste gang han ble tatt av Ganimard og havnet i fengsel (i La Santé), klarte Lupin å rømme derfra.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]