Hopp til innhold

Arnmødlingene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Arnmødlingene eller Arnungene («ørnungene») var en norsk stormannsætt. Ættens hovedsete ble regnet for å være GiskeSunnmøre. Ellers eide ættens medlemmer de store godsene Austråt og Bjarkøy.

Ifølge gamle genealogier var slektens stamfar en Finnvid «den funne», som skulle ha fått sitt tilnavn fordi han var funnet i et ørnerede, der han lå innsvøpt i silke. Ifølge Arnmødlingatal skal hans sønnesønnssønn ha vært en Arnmod Arnvidsson jarl, som ga ætten navnet «arnmødlingene».

Fagrskinna foreligger i to avskrifter, der Arnmødlingatal om Arnmod jarls etterkommere er et innskudd i den såkalte B-teksten, som trolig ble laget for stormennene på Giske, som foreslått av Gustav Storm.[1]

De eldste historiske opplysninger om ætten omhandler jarlen Arnmod (eller Årmod) som skal ha falt i slaget i Hjørungavåg.[2]

Arnmod jarls sønn Arne regnes som første eieren av Giske, levde på Olav den helliges tid og var dennes lendmann.[3] Angivelig fikk Arne Arnmodsson og Tora, datter av Torstein Galge, ni barn som giftet seg inn i landets høvdingætter. De mest kjente av Arnes barn var:

Arne Arnmodssons sønner Kalv, Finn, Torberg og Arne spilte en viktig rolle i landets politiske historie på 1000-tallet.[6] Fra Torberg og Arne stammer de to hovedgrenene av slekten, Giske- og Bjarkøy-ætten.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ [1] Frans-Arne Stylegar: «Fra Odin til Giske»
  2. ^ «Arnungvegen», Steinkjerleksikonet
  3. ^ Krag, Claus: «Finn Arnesson» i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 9. november 2022 fra [2]
  4. ^ «Stormannsætten Giske»
  5. ^ Bratberg, Terje: «Arnmødlingætten» i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 9. november 2022 fra [3]
  6. ^ [4] Frans-Arne Stylegar: «Fra Odin til Giske»
Autoritetsdata