Arne Braa Saatvedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arne Braa Saatvedt
Født1922
Meråker
Død20. oktober 1945
Oslo
ForbrytelserTolk og etterforsker for Statspolitiet
DomDødsstraff.

Arne Braa Saatvedt (født 1922 i Meråker, død 20. oktober 1945) var en norsk mann som jobbet for Statspolitiet i Norge under andre verdenskrig.

Saatvedt ble medlem av NS i 1940 og vervet seg som frontkjemper til 5. SS-Division Wiking i november 1941. Han var senere i 23. SS-Panzergrenadierregiment Norge. I 1943 tjenestegjorde Saatvedt som tolk og etterforsker ved det tyske sikkerhetspolitiet på Lillehammer[1].

Han ble domfelt ved Eidsivating lagmannsrett 14. august 1945 for blant annet ulovlig frihetsberøvelse, legemsbeskadigelse og legemsbeskadigelse med farlig redskap. Han ble dømt til døden og henrettet på Akershus festning i Oslo 20. oktober 1945[1].

Dette skriver Erik Veum om Saatvedt i sin bok Nådeløse nordmenn: Gestapo:

«Mannen til kvinnen er etterlyst av sikkerhetspolitiet, og det er derfor tjenestemennene fra Gestapo er interessert i henne. (…) Da hun kommer ned i entreen, kaster de tre tjenestemennene seg over henne. De tar kvinnen med seg opp på soverommet, og der får hun flere slag med batongene deres. De ber henne kle på seg, og for at hun skal få opp farten, banker de henne samtidig. Hun blir deretter avhørt inne i huset. Saatvedt og en av de andre går hardt til verks mot den 44-årige kvinnen da de banker henne opp. Hun blir sparket over store deler av kroppen og blir slått i ansiktet med knyttnevene. De bruker også en gummikølle og skaftet på en treøks til å slå kvinnen i hodet med. Til slutt jager de henne opp på bena og stiller seg rundt henne. Deretter kaster de henne mellom seg som en filledokke og slår henne i ansiktet til hun mister bevisstheten.»

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Veum, Erik: Nådeløse nordmenn: Gestapo. Utg. Kagge. Oslo. 2014

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Veum: Dette er Gestapos verste norske sadister - vg.no. Publisert: 13. november 2014, lest: 25. oktober 2015.