Arnasaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Arnasaq (født ca. 1716, død etter 1778) var en grønlandsk misjonshjelper.

Hun er den eneste kvinnen som nevnes i tidlige skriftlige grønlandske kilder. Bl.a. skriver Poul Egede om henne i sine beretninger. Poul Egede var sønn av Hans Egede, og var Nord-Grønlands første misjonær. Han tjenestegjorde i Qasigiannguit i Diskobukten. Arnasaq var også fra dette området.

Arnasaq jobbet sammen Poul Egede i hans misjonærvirksomhet, og lot seg etter tre måneder døpe som kristen. Da Egede begynte med oversettingen av Bibelen til grønlandsk hjalp Arnasaq og en av hans andre elever, Hans Punngujooq, ham i dette arbeidet. Hun påvirket ham sterkt i dette arbeidet, og argumenterte bl.a. imot å oversette 1. Mosebok på grunn av den virkningen denne ville ha på grønlenderne. Han startet derfor i stedet med Det nye testamentet. Poul Egede vendte tilbake til Danmark på grunn av en øyesykdom, og tok da Arnasaq med seg. Hun ble i Danmark i kun to år.

Hun jobbet også senere for misjonærene H. C. Glahn og J. Sverdrup.

Arnasaq nevnes i B. S. Ingemanns roman Kunuk og Naja fra 1842, der hun nevnes som en snill kvinne, men som mistenkes å være en ilisiitsoq, dvs en heks.

Kilder[rediger | rediger kilde]