Hopp til innhold

Armed Islamic Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Armed Islamic Group (Groupe islamique armé) (GIA) ; arabisk: الجماعة الإسلامية المسلحة‎, al-Jama'ah al-Islamiyah al-Musallaha) er en muslimsk organisasjon som ønsker å styrte regjeringen i Algerie og erstatte den med en islamsk stat.

Mellom 1992 og 1998 gjennomførte GIA flere voldelig massakrer på sivile. Noen ganger tørket hele landsbyer ut på grunn av massakrene deres. GIA blir betraktet som en terroristorganisasjon av regjeringene i Algerie, Frankrike og USA. Utenfor Algerie er GIA tilstedeværende i Frankrike, Belgia, Storbritannia, Italia og USA.

Helt fra GIA ble etablert har de prioritert å gjennomføre drap på personer som samarbeider med eller støtter de algeriske myndighetene, herunder offentlig ansatte som lærere og embetsmenn. De har også myrdet flere journalister og intellektuelle.

GIA ble utpekt som den mest høyprofilerte geriljahæren i 1994. Men imidlertid gjorde gruppens gjentatte massakrer på sivile at den folkelige støtten i Algerie ble drenert.

GIA gjennomførte en rekke bombeangrep i Frankrike i 1995 og i 1996. Analyser av en bombe som hadde en mislykket utløsermekanisme gjorde det mulig å identifisere et av medlemmene som het Khaled Kelkal. Han ble skutt og drept av franskmennene den 29. september 1995. Sent i 1999 ble flere GIA-medlemmer dømt av en fransk domstol for bombeangrepene i 1995.

I 1998, før VM, gjennomførte Frankrike i samarbeid med andre europeiske land en omfattende forebyggende operasjon mot GIA. Rundt 100 påståtte medlemmer av gruppen ble arrestert rundt om i Europa. I Belgia fant sikkerhetsstyrkene våpen, detonatorer og falske identitetspapirer. 11. juni 1999 annonserte GIA en jihad på fransk territorium i et truende brev som ble adressert til media.

Se også[rediger | rediger kilde]