Armando Iannucci

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Armando Giovanni Iannucci
Armando Iannucci at Cheltenham Literary Festival 2010.jpg
Armando Iannucci, 2010
Født28. november 1963 (54 år)
Storbritannia Glasgow, Skottland
Ektefelle Rachel Jones (siden 1990)
Utdannet ved University of Glasgow, University College
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Satiriker, skribent, komiker, radioprodusent, TV-produsent, librettist, manusforfatter
NasjonalitetStorbritannia
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen

Armando Giovanni Iannucci (født 28. november 1963) er en skotsk komiker, forfatter, regissør, artist og radioprodusent. Han har blitt beskrevet av The Daily Telegraph som «den politiske satires harde mann».[1] Han er mest kjent for å produsere radioserien On the Hour, TV-seriene The Thick of It og Veep, og filmen In the Loop.

Oppvekst og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Iannuccis far, Armanso Sr., er fra Napoli i Italia, og hans mor er fra Glasgow i Skottland, hvor Iannucci ble født. Faren kom til Skottland i 1950, og drev et pizzabakeri der. Iannucci har to brødre og en søster. Han er utdannet ved University of Glasgow og University College i Oxford der han studerte engelsk litteratur. Han tok en mastergrad i engelsk litteratur i 1986, før han begynte en karriere som komiker.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Ianucci jobbet i bakgrunnen for flere radioprogrammer, og skrev for aviser, før han ble kjent som produsenten for programmene On the Hour (1991–1992) og senere The Day Today (1993). Han fikk skryt for både sitt arbeid som forfatter og produsent for disse programmene. Han får også æren for først å samle Chris Morris, Richard Herring, Stewart Lee,, Peter Bayham og Steve Coogan, som sammen sto for en ny satirisk bølge både på radio og TV. Coogans figur Alan Partridge hadde sin første opptreden i On the Hour

Mellom 1995 og 1999, produserte og ledet Iannucci The Saturday Night Armistice, og i 2001 var han hovedpersonen i The Armando Iannucci ShowsChannel 4.

The Thick of It[rediger | rediger kilde]

Iannucci skapte, regisserte og var hovedforfatter for The Thick of It, en politisk satire/farse på som startet på BBC i 2005. Serien følger et inkompetent regjeringsmedlem (Chris Langham) som blir manipulert av en kynisk pressesekretær (Peter Capaldi), basert på Tony Blairs tidligere pressesekretær Alastair Campbell. Serien regnes som et moderne motstykke til Javel, herr statsråd.

In the Loop[rediger | rediger kilde]

Filmen In the Loop hadde premiere i januar 2009, og er en film basert på The Thick of It. Filmen ble godt mottatt av kritikere både i Storbritannia og USA.[2] Filmen ble nominert til Oscar for beste filmatisering.

Veep[rediger | rediger kilde]

Etter In the Loop har han laget tv-serien Veep for den amerikanske tv-kanalen HBO. Serien er en amerikansk versjon av The Thick of It, og har Julia Louis-Dreyfus i hovedrollen som USAs visepresident. Første sesong av serien ble sendt i 2012, og fikk skryt for å være autentisk.[3]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

I 1990 giftet Iannucci seg med Rachael Jones. Paret har tre barn. [4]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 2012 ble Iannucci utnevnt til offiser (OBE) av Den britiske imperieordenen for sin kringkastingsinnsats.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]