Armando Iannucci

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Armando Iannucci
Armando Iannucci at Chatham House 2016 (2) (cropped).jpg
Født28. nov. 1963[1]Rediger på Wikidata (59 år)
GlasgowRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
12 oppføringer
Utdannet ved University of Glasgow, University College, St Aloysius' College, St Peter's Boys School, Stewartville St, GlasgowRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen, Den europeiske filmprisen for beste komedie (2018)[2], Primetime Emmy Award for Outstanding Writing for a Comedy Series (2015)Rediger på Wikidata

Armando Giovanni Iannucci (født 28. november 1963) er en britisk komiker, forfatter, regissør, artist og radioprodusent. Han har blitt beskrevet av The Daily Telegraph som «den politiske satires harde mann».[3] Han er mest kjent for å ha laget radioserien On the Hour, TV-seriene The Thick of It og Veep, og filmene In the Loop og The Death of Stalin.

Oppvekst og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Iannuccis far, Armanso sr., er fra Napoli i Italia, og hans mor er fra Glasgow i Skottland, hvor Iannucci ble født. Faren kom til Skottland i 1950, og drev et pizzabakeri der. Iannucci har to brødre og en søster. Han er utdannet ved University of Glasgow og University College i Oxford der han studerte engelsk litteratur. Han tok mastergrad i engelsk litteratur i 1986, før han begynte en karriere som komiker.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Ianucci jobbet i bakgrunnen for flere radioprogrammer, og skrev for aviser, før han ble kjent som produsenten for programmene On the Hour (1991–1992) og senere The Day Today (1993). Han fikk skryt for både sitt arbeid som forfatter og produsent for disse programmene. Han får også æren for først å samle Chris Morris, Richard Herring, Stewart Lee,, Peter Bayham og Steve Coogan, som sammen sto for en ny satirisk bølge både på radio og TV. Coogans figur Alan Partridge hadde sin første opptreden i On the Hour

Mellom 1995 og 1999, produserte og ledet Iannucci The Saturday Night Armistice, og i 2001 var han hovedpersonen i The Armando Iannucci ShowsChannel 4.

The Thick of It[rediger | rediger kilde]

Iannucci skapte, regisserte og var hovedforfatter for The Thick of It, en politisk satire/farse på som startet på BBC i 2005. Serien følger et inkompetent regjeringsmedlem (Chris Langham) som blir manipulert av en kynisk pressesekretær (Peter Capaldi), basert på Tony Blairs tidligere pressesekretær Alastair Campbell. Serien regnes som et moderne motstykke til Javel, herr statsråd.

In the Loop[rediger | rediger kilde]

Filmen In the Loop hadde premiere i januar 2009, og er en film basert på The Thick of It. Filmen ble godt mottatt av kritikere både i Storbritannia og USA.[4] Filmen ble nominert til Oscar for beste filmatisering, og satiriserer det politiske forholdet mellom Storbritannia og USA på randen av krig mot et land i Midtøsten.

Veep[rediger | rediger kilde]

Etter In the Loop har han laget tv-serien Veep for den amerikanske tv-kanalen HBO. Serien er en amerikansk versjon av The Thick of It, og har Julia Louis-Dreyfus i hovedrollen som USAs visepresident. Første sesong av serien ble sendt i 2012, og fikk skryt for å være autentisk.[5] Han ga seg etter fire sesonger, men serien fortsatte med andre showrunnere.

The Death of Stalin[rediger | rediger kilde]

I 2017 kom filmen The Death of Stalin ut. Iannucci hadde regien og skrev manus sammen med tre andre. Filmen er en mørk komedie som handler om maktkampen etter at Josef Stalin døde.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

I 1990 giftet Iannucci seg med Rachael Jones. Paret har tre barn. [6]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 2012 ble Iannucci utnevnt til offiser (OBE) av Den britiske imperieordenen for sin kringkastingsinnsats.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]