Arktitsjeskij Institut-øyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkticheskiy.PNG
Arktitsjeskij Institut-øyene i Karahavet.

Arktitsjeskij Institut-øyene (russisk Острова Арктического института) er en liten øygruppe med smale øyer dekket av tundra. De ligger i Karahavet, om lag 173 km nord for kysten av Sibir og 45 km sør for nærmeste øygruppe, Izvestij TSIK-øyene.

Avstanden mellom den nordlige og sørlige enden av øygruppen er 49,5 km og på det bredeste er den bare 21 km fra øst til vest. Den største av øyene heter Bolsjoj («Stor»).

Det er mye pakkis i havet omkring Arktitsjeskij Institut-øyene gjennom den lange vinteren, og klimaet er hardt. Også om sommeren har det vanligvis vært mange isflak i havet.

Øygruppen hører under Krasnojarsk kraj i Russland og er en del av Det store arktiske nasjonale naturreservatet, det største naturreservatet i Russland.

Arktitsjeskij Institut-øyene er oppkalt etter Det arktiske og antarktiske forskingsinstitutt i Sovjetunionen.

Øya Sidorova er oppkalt etter den sibirske handelsmannen og gullgruveeieren Mikhail K. Sidorov (1823–1887), som hadde en visjon om å utvikle handel langs Nordøstpassasjen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • William Barr, Reinhard Krause og Peter-Michael Pawlik, The polar voyages of Captain Eduard Dallmann, whaler, trader, explorer 1830–96.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]