Arkitektenes hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′19″N 10°43′27″Ø

Arkitektens fasadetegning av Josefines gate 34, mot Josefines gate.
Hovedbygningen, Josefines gate 34, sett fra Josefines gate.
Detalj fra risalitt, Josefines gate 34.
Drikkefontene i den innendørs skolegården i Deutsche Schule in Norwegen, i dag NALs bibliotek, Josefines gate 32.
Josefines gate 32. Sammenføyd med nr 34 ved en overdekning

Arkitektenes hus i Oslo er en fredet bygning i nyrenessansestil. Den ligger i Josefines gate 34, i utkanten av Homansbyen.

Bygningen eies av AS Arkitektenes hus, som ble stiftet i 1956, da generalforsamlingen i Oslo arkitektforening vedtok å kjøpe den. Aksjonærer er Oslo arkitektforening, Norske arkitekters landsforbund (NAL) og noen enkeltstående arkitekter.

Først i 1964 kunne arkitektene overta hele huset, som nå, femti år senere, inneholder lokaler for Oslo arkitektforening (OAF); Norske arkitekters landsforbund; Arkitektenes Fagforbund (AFAG); Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL); Norske landskapsarkitekters forening (NLA) og driftsselskapet Arkitektenes hus.

Arkitektens tegninger viser at bygningen opprinnelig var et bolighus. Det ble oppført i 1877 for to byggherrer, Hedemark og Schønberg. Arkitekt var M.J. Larsen.

Fra 1891 overtok Frøken A. Conradis Pigeskole bygningen. Den er senere brukt av andre skoler, den siste av dem var Steinerskolen, som overtok i 1927, og holdt til der frem mot andre verdenskrig.

Under andre verdenskrig kom bygningen i tysk forvaring, og Politiets passkontor hadde tilhold her.

Den tilhørende nabobygningen, Josefines gate 32, ble oppført under krigen, som skolebygning for Deutsche Schule in Norwegen. Dette er en énetasjes trebygning, med innredet loftsetasje. Denne bygningen er også fredet. Arkitektene flyttet inn her også i 1964. Den huser NALs bibliotek, redaksjonene for Arkitektur N og Arkitektnytt, NILs administrasjon og FutureBuilt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brochmann, Odd (1986) - disse arkitektene, s. 60–61. Oslo, Arkitektnytt
  • Krag, Preben (1964) «Lokalforeningene inn i Arkitektenes Hus». I: Arkitektnytt, s. 274–275. Oslo, Arkitektnytt

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]