Areopagos (Athen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Areopagos sett fra Akropolis.

Areopagos eller Areios Pagos (gresk: Ἄρειος Πᾶγος) er «Ares' høyde» nordvest for Akropolis som i klassisk tid fungerte som den viktigste domstolen i Athen i saker som hadde med mord å gjøre. Ares skal ha blitt ført for retten her av de greske gudene for mordet på Poseidons sønn Halirrhothios, et typisk eksempel på en etiologisk myte. I Oresteia av Aiskhylos (458 f.Kr.), er Areopagos stedet for rettssaken mot Orestes for å ha drept sin mor Klytaimnestra og hennes elsker Aigisthos.

På gresk betyr pagos en stor stein. Areios kunne ha kommet fra Ares eller fra erinyer, siden det ble reist et tempel ved dens fot som var dedikert til erinyene hvor mordere søkte ly for å slippe å stå til rette for sine handlinger. Nær Areopagos ble også basilikaen Dionysios Areopagita konstruert.

I tiden før det 5. århundre var Areopagos rådet til de eldste i byen som lignet det romerske senatet. Rådet tok seg av lov- og rettssaker, og medlemskap ble begrenset til dem som var tidligere arkonter, og alle medlemmer satt på livstid. Efialtes gjennomførte i 462 f.Kr. reformer som fratok Areopagos nesten alle dets funksjoner med unntak av mordsaker. Andre domsfellinger ble overlatt til Heliaia.

Areopagos fikk i det 4. århundre f.Kr. en ny funksjon i å etterforske korrupsjon, selv om den dømmende makten forble i ekklesia.

Areopagos som de fleste bystatsinstitusjoner, fortsatte å fungere i romertiden, og det var dette stedet at Paulus leverte sitt berømte «det som dere tilber uten å kjenne, det forkynner jeg dere,» etter å ha sett et alter til en ukjent gud (Apostlenes Gjerninger kap 17).