Arendals Bomuldsvarefabrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arendals Bomuldsvarefabrik i 2009

AS Arendals Bomuldsvarefabrik var en tekstilfabrikk fra 1897 ved Langsævannet i Barbu kommune.

I 1890-årene ble det tatt initiativ til å bygge en tekstilfabrikk ved Arendal. Da byen hadde begrenset areal, ble beliggenheten lagt til Torbjørnsbu gruver i Barbu kommune, som dengang omkranset Arendal. 100.000 kr ble reist i aksjekapital og en kunne sette i gang med bygging av fabrikken. Det var Julius Mortensen, som eide «Julius Mortensen Manufaktur og Kaapeforretning» og A. T. Raaum fra Brevik, som hadde manufakturforretning i Toldbodgaten i Arendal sentrum, som sto bak prosjektet.

Det ble kjøpt tomt av godseier Treschow fra Larvik. Bygget ble opprinnelig reist i mur med to etasjer, og hadde 64 vevstoler. Hele langsiden av bygget hadde store vinduer slik at lokalene var godt opplyst.

I 1902 gikk Terje Mørland inn som hovedaksjonær. I 1919 overtok et nytt selskap med Victor Herlofsen som eier, og i 1931 ble driften overtatt av Arendal Textilfabrikk A/S. I 1949 var fabrikken utvidet til 100 vevstoler. Bygget ble også oppført en ekstra etasje og fikk montert utvendig heis på baksiden, med fikk et samlet areal på nær 4000 kvadratmeter. Da tekstilproduksjonen oppførte grunnet hard konkurranse, ble bygget brukt til flere typer næringsvirksomhet inntil Arendal kommune kjøpte bygningen i 1992 med omtrent 50 dekar tomt, inkludert Torbjørnsbu gruver med flere dagbrudd.

Det ble så bestemt at bygningen skulle brukes i utstillingssted for kunst, og kunstneren Leonard Rickhard ble brukt som konsulent for utformingen av utstillingslokalene, og bygget fikk navnet Bomuldsfabriken Kunsthall. Galleriet i første etasje åpnet i 1994, og kunstsamlingen i andre etasje ble offisielt åpnet 23. november 1996.

Autoritetsdata