Arendal Dramatiske Selskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
TeaterplassenTyholmen i Arendal er oppkalt etter «Comediehuset», Arendal Dramatiske Selskabs teater i byen

Arendal Dramatiske Selskab (ADS) er et amatørteater i Arendal, stiftet i 1796 som «Det Forenede Dramatiske Selskab», byens eldste kjente forening.

Skipsfarten1700-tallet i Arendal førte til en oppblomstring av byens kultur- og sosiale liv, og dette førte til at ADS ble stiftet for og av borgerskapet i november 1796, 73 år etter at byen fikk kjøpstadsrettigheter. Bak etableringen sto initiativtakerne dr. Alexander Christian Møller, Ole Falch Ebbel, David S. Weideman og huslærer Schavenius.[1] ADS fikk etter kort tid 250 medlemmer, enda det på den tiden kun var 350 husstander i byen. Man måtte være «dannet og fortrinnsvis intellektuell» for å bli medlem. Foreningen ble raskt et flaggskip for borgerskapets kultur i byen.

I 1810 gikk foreningen til innkjøp av et hus på Tyholmen, finansiert av private midler. Huset var opprinnelig en sjøbod som var blitt ombygget til bolig, så til et gjestgiveri som fikk et spesielt dårlig rykte. Året etter kjøpet sto «Comediehuset» klart. Under andre verdenskrig ble huset rekvirert av tyskerne, og forfalt kraftig. Det var i bruk frem til 1952/53, da ble det revet etter krav fra politikerne, etter massive protester. Etter dette ble flere alternative scener brukt, byens kino, turnhall osv. Etter at Arendal rådhus og kulturhus ble oppført i 2004, har foreningen holdt mange av sine fremvisninger der. Blant annet har Spelemann på taket og Peter Pan blitt spilt på den største scenen (Store Torungen), og Tante Pose, De elendige og En midtsommernattsdrøm på den minste scenen (Lille Torungen). Aust-Agder museum og arkiv har tatt vare på arkivet etter ADS, samt en rekke kulisser som ble brukt. To av disse kulissene kan sees i rådhuset.

Stedet hvor «Comediehuset» sto har fått navnet Teaterplassen, etter teateret.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Prominente arendalsborgerne som var skuespillere i starten var blant andre:

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Arendal Dramatiske Selskab befinner seg på Kuben i Arendal. Arkivet omfatter om lag 10 hyllemeter fra starten i 1796 og fremover. Arkivet omfatter bl.a. styreprotokoller, utklippsbok, garderobe- og inventarlister, korrespondanse, rollelister, lover, medlemslister, regnskap, skuespill og oppsetninger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hunde og piber maa ikke medtagesAvtrykk, 3. juni 2015

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]