Arctosa alpigena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Arctosa alpigena lamperti)
Hopp til navigering Hopp til søk


Arctosa alpigena
Vitenskapelig(e)
navn
:
Arctosa alpigena
(Doleschall, 1852)
Norsk(e) navn:
Hører til: Arctosa
ulveedderkopper
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Habitat: terrestrisk, i fjellet
Utbredelse: Europa
Underarter:

Arctosa alpigena er en av edderkoppene i gruppen ulveedderkopper (Lycosidae). De jakter vanligvis på jordbunn, de spinner ikke fangstnett. Den har en underart, som også finnes i Norge.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arctosa alpigena er utbredt i Europa. Den finnes i fjellet (høyfjellet) og er registrert i Norge. Det finnes en underart, Arctosa alpigena lamperti (Dahl, 1908).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Arctosa alpigena er brun eller brunsvart. Hode-bryst stykket er ganske hårløst og skinnende brunt. Bakkroppen har tydelige hår og en karateristisk lys flekk på oversiden. Beina er lysere, nesten gulbrune. Som voksne (imago) er hunnen opptil 10 mm, mens hannen er opptil 8 mm lang (kroppens lengde).

Mange av artene i slekten Arctosa er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og et hode-bryst parti (prosoma eller cephalothorax). Foran på hodet er det åtte øyne, hvorav de to midterste er langt større enn de andre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arctosa alpigena lever stort sett i fjellet, men kan finnes ned til 150 moh. I Europa finnes den i Alpene. Den foretrekker fuktige leveområder blant annet myr med torvmose. De kjønnsmodne edderkoppene (imago) finnes fra sommeren til høsten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Arctosa (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]