Nordlig vinduedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Arctobius agelenoides»)
Nordlig vinduedderkopp
Nomenklatur
Arctobius agelenoides
(Emerton, 1919)
Populærnavn
nordlig vinduedderkopp[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieVinduedderkopper
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: på vegger, trestammer, under steiner etc.
Utbredelse: Europa,
Finnes i Norge

Nordlig vinduedderkopp (Arctobius agelenoides) er en av edderkoppene i gruppen (familien) vinduedderkopper (Amaurobiidae), som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Arctobius agelenoides er en ganske stor og kraftig edderkopp. På forkroppen er den fremste «hode-delen» tydelig avgrenset fra resten. Den har åtte øyne fordelt på to tverr-rader. Beina er ringet, vekselvis lyse og mørke. Bakkroppen er eggformet med en mørk tegning i midten, som kan minne om et vindu, derav det norske navnet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arctobius agelenoides produserer såkalt cribellat silke, en svært fintrådet, krusete og blålig silke. Den lager et skjulested og rundt dette er svært uryddig, ikke klebrig spinn. Et byttedyr (insekt) som beveger seg inn i det, vil svært lett vikle seg inn i de fine trådene. Spinnene lages om natten, men edderkoppen henter byttedyr til alle tider.

Hunnene holder seg stort sett ved spinnet sitt, hannene vandrer ofte rundt på leting etter hunner. Han kommer i kontakt med hunnen i skjulestedet, ved å tromme på nettet med palpene og bakkroppen. Etter paringen legger hunnen et sett med egg i inngangen til skulestedet, deretter dør hun vanligvis, og blir senere spist av de nyklekte ungene, som deretter sprer seg. Nettene kan finnes rundt hull i murer og barken på trær, under steiner og mellom løvstrø.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Åström S, Fjellberg A, Løvbrekke H og Olsen KM (24. november 2021). «Edderkoppdyr. Vurdering av nordlig vinduedderkopp Arctobius agelenoides som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roberts, M.J. (1995) Spiders of Britain & Northern Europe. Harper Collins. ISBN 0-00-219981-5
  • Åkra, Kjetil; Olsen, Kjell Magne; Pommeresche, Reidun og Ødegaard, Frode. 2010. Edderkoppdyr Arachnida i Norsk rødliste for arter 2010. Artsdatabanken. Side 355-366.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]