Hopp til innhold

Arctia villica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arctia villica
Nomenklatur
Arctia villica
(Linnaeus, 1758)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektArctia
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: nordlige Afrika, Europa og Asia, ikke i Norge

Arctia villica er en bjørnespinner (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Arctia villica har brun-svarte framvinger. På hver vinge er flere lyse gulhvite flekker. Bakvingene er ensfarget oransje, med flere mørke flekker. Flekkene er i ulik størrelse. I spissen er det et mørkt brunt felt med noen små lyse oransje flekker. Vingespennet er mellom 45 og  64 millimeter. Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile.

Brystet er lyst kremgult, med en mørke langsgående flekk eller bred rygglinje. Bakkroppen er ganske bred bakover og rødfarget med en liten svart flekk på oversiden av hvert ledd.

Larvene er brunsvarte, med brun behåring. Utvokst blir den ca. 5-6 centimeter lang.

Arctia villicablåbær
Arctia villica
Arctia villica

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arctia villica finnes på soleksponerte, tørre steder, gjerne der det er noe kalkrik og sandholdig jord. Den foretrekker litt bergknauser og åpent busksatt terreng.

Flygetiden er i juni og juli. Den er nattaktiv, men kan av og til fly om dagen.

Hunnen legger mellom 500 og 600 egg rett på næringsplanten, eggene legges i små grupper .

Larvene lever på ulike urter. De lever av å gnage blad. Lavene overvintrer og fortsetter å spise og vokse tidlig neste vår. De er utvokste i allerede i slutten av april eller i mai.

Arctia villica tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning. Puppen klekkes etter tre til fire uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arctia villica er utbredt i nordlige Afrika, Europa, østover til Iran. Den finnes videre nord til Polen og østover mot Ukraina og Russland.

Ikke i Norge. Men er funnet noen få ganger i Sverige.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Arctia betyr bjørn. Navnet villica betyr husholderske. På svensk heter den Fläckig björnspinnare, på engelsk Cream-spot Tiger.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata