Archinemapogon yildizae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Archinemapogon yildizae
Nomenklatur
Archinemapogon yildizae
Koçak, 1981
Synonymi
Archinemapogon laterella
Hører til
Nemapogoninae, ekte møll, Tineoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: på kjuker
Utbredelse: den palearktiske sone

Archinemapogon yildizae er en liten sommerfugl som hører til familien ekte møll (Tineidae). Denne arten lever i skog, der larvene utvikler seg inne i kjuker.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 12-21 millimeter), brokete møll. Denen arten er lett å kjenne på vingenes fargetegninger. Antennene er trådformede og omtrent to tredjedeler så lange som forvingene. Hodet er kledt med kremfargede eller gråhvite, hårlignende skjell, forkroppen er samme farge, men med mørke flekker på skuldrene. Forvingen har brunhvir grunnfarge med brune og brunsvarte tegninger. Ved roten er det to parallelle, mørke lengdestreker, lenger ute i vingen en bredt U-formet, mørk tegning med diffuse, brune flekker i underkant. Langs forkanten er det fire-fem små, svarte flekker i den ytre delen. Den ytterste halvdelen av bakkanten har en smal, svart rand. Bakvingene er grå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes i mange ulike slags løv- og blandingsskoger, men mest i gammel, lite kulturpåvirket skog. Larvene utvikler seg i kjuker, blant andre knivkjuke (Piptoporus betulinus), knuskkjuke (Fomes fomentarius) og rødrandkjuke (Fomitopsis pinicola). Arten finnes gjerne sammen med skyggebillen Bolitophagus reticulatus, og det er mulig at den er avhengig av gangene som disse billene lager. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni-august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over hele Europa og i Sibir, men er uvanlig i den vestligste delen av dette området. I Norge er den funnet over store deler av landet, men ser ut til å mangle langs kysten fra Rogaland og nordover.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 381 – 489. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]