Archie Goodwin (figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Archie Goodwin er en fiktiv rollefigur og detektiv i Rex Stouts krimhistorier om Nero Wolfe. Den vittige stemmen i alle historiene, som nedtegner alle sakene til detektivgeniet fra (Fer-de-Lance) i 1934 til (A Family Affair) i 1975. Archie er fra Chillicothe, Ohio, og født 23. oktober.[1] Han bor i Nero Wolfes sandsteinsbygning i New York City.

Figuren[rediger | rediger kilde]

Archie bor, er arbeidstaker og partner i det private etterforskningsforetaket som Wolfe driver i sandsteinshuset i New York City. Wolfe forlater svært sjelden huset, slik at Archie gjør det meste av den faktiske etterforskningen. Så følger at han rapporter det han funnet ut til Wolfe, som løser mysteriet. Det er ikke vanskelig for Archie å rapportere enten skriftlig eller muntlig, fordi han har klisterhjerne slik at han gjenfortelle ordrett det han hører, og han er en utmerket til å skrive på maskin, selv om han har en tendens til ikke alltid å være konsekvent (spesielt om sin egen bakgrunn). Han utfører all bokføring og håndtering av bankgjøremål for Wolfe, maskinskriver korrespondansen hans og fører logg over krysninger og annet når det gjelder orkidéene som Wolfe dyrker som en hobby. Archies hobbyer omfatter å gå ut å danse (vanligvis på Flamingo), poker, og baseball. Han var en tilhenger av New York Giants inntil de ble flyttet til San Francisco i 1957, seinere ble han fan av New York Mets da laget ble grunnlagt i 1962.

Selv om han er fra amerikanske midtvesten, er Archie så «street smarts» at han kan håndtere omtrent alle situasjoner han befinner seg, og han kjenner New York City like godt som sin egen bukselomme. Han har et langvarig sosialt forhold til Lily Rowan, en velstående kvinne, men de prøver ikke å begrense hverandres sosiale liv.

Ulik sin arbeidsgiver, er Archies eneste eksentrisitet hans dype forkjærlighet for melk.

Innflytelse[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]