Archie Comics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Archie Comics er et amerikansk tegneserieforlag med hovedkvarter i landsbyen Mamaroneck i delstaten New York.[1][2] Forlaget er først og fremst for sin tenåringsserie om Archie, som blant annet gikk i ungpikebladet Det Nye i Norge1960-tallet, men har spunnet en rekke egne serier fra Archie som har gitt forlaget sitt navn: Betty Cooper, Veronica Lodge, Reggie Mantle og Jughead Jones. Figurene ble skapt av utgiveren og redaktøren John L. Goldwater, skrevet av Vic Bloom, og tegnet av Bob Montana.

En tenåringsgutt[rediger | rediger kilde]

Archie dukket første gang opp i tegneserieheftet Pep Comics #22 den 22. desember 1941, tegnet av Montana og skrevet av Vic Bloom. Forleggeren Goldwater håpet å sko seg på interessen til tilhengerne av de populære Andy Hardy-filmene med Mickey Rooney i hovedrollen.[3] Archie Comics er også tittelen på selskapets lengst utgitte tittel, det første heftet hadde datoen «vinter 1942» på omslaget. Fra og med nummer #114 ble tittelen forkortet til kun Archie. Serien besto av enkle gladlynte eventyr rundt tenåringen Archie og vennene hans, alle tegnet i tilsvarende enkel stil og med friske farger. Archie lever i et fiktivt amerikansk univers uten sosiale problemer, og hans hovedinteresse er å være tenåring, noe han har lyktes med.

Forlaget[rediger | rediger kilde]

Før forlaget skiftet navn til Archie Comics etter selskapets mest vellykte kommersielle seriefigur het det MLJ Magazines. MLJ var en initialene til stifterne, Maurice Coyne, Louis Silberkleit og John L. Goldwater. Goldwater var en av grunnleggerne av Comics Magazine Association of America, og tjente som dets president i 25 år. Denne bransjeforeningen er best kjent for Comics Code Authority, en forhåndssensur som skulle sikre at amerikanske tegneserier ikke var skadelig for barn. Goldwater redigerte egne serier i en slik grad at de var kjemisk fritt for enhver skadelig tanke.

Selskapets første tegneserie var Blue Ribbon Comics som ble utgitt i november 1939, den første heftet var delvis i farger, den andre halvparten i grader av røde sjatteringer. I desember 1941 ble Top Notch Comics introdusert. I januar 1940 utga selskapet heftet Pep Comics med Shield, den første rendyrkede patriotiske tegneseriehelt i USA, av Harry Shorten og tegneren Irv Novick. Shield var en maskert superhelt kledd i det amerikansk flagg, og prydet omslaget av heftet fram til mars 1944 da Archie ble den dominerende figuren.

Etter hvert som Archies popularitet vokste endret MLJ Magazines selskapets navn til Archie Comics Publications. På midten av 1950-tallet dalte opplagene på serier da introduksjonen av fjernsyn kom som konkurrerende underholdning. Tidlig på 1970-tallet ble Archie Enterprises Inc. offentlig selskap, men ti år senere omgjorde , Louis Silberkleits sønn Michael og John Goldwaters sønn Richard Archie Comic Publications igjen til et privat firma.

Forlaget har heftig rettsforfulgt alle som har gjort parodier eller hyllester av figuren Archie. Harvey Kurtzmans parodimagasin Help! (februar 1962) ble saksøkt av forlaget for parodien «Goodman Beaver story, Goodman Goes Playboy». I 2005 saksøkte forlaget musikkduoen The Veronicas for duoens navn, grunnet Archie Comics seriefigur Veronica Lodge, en avlegger av Archie. Nettverket til tegneseriefans, Fanfiction.Net, ble beordret til fjerne alle visuelle referanser til forlagets seriefigurer. Den 4. april 2003 sto teaterselskapet Dad's Garage Theatre Company i Atlanta klar med sitt nye stykke kalt Archie's Weird Fantasy hvor stykket forestilte seg at tegneseriefiguren kom ut av skapet og flyttet til New York. Dagen før premieren krevde Archie Comics' advokater at stykket ikke kunne vises da innholdet kunne være skadelig for offentlige oppfatning av deres figur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mamaroneck town, Westchester county, New York. U.S. Census Bureau.
  2. ^ «Management» Arkivert 20. august 2009 hos Wayback Machine.. Archie Comics
  3. ^ "Publisher Profile: Archie Comics" Arkivert 28. oktober 2016 hos Wayback Machine., ved Rik Offenberger, fra Borderline #19 (1. mars 2003)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]