Archibaldo de la Cruz’ kriminelle liv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Archibaldo de la Cruz' kriminelle liv
orig. Ensayo de un crimen
Generell informasjon
SjangerKrim / Komedie
Utgivelsesår1955
Prod.landMexico
Lengde1 t. 29 min.
Språkspansk
Bak kamera
RegiLuis Buñuel
SjeffotografAgustín Jiménez
Eksterne lenker

Archibaldo de la Cruz' kriminelle liv (originaltittel: Ensayo de un crimen) er en meksikansk krim-komedie fra 1955 regissert av Luis Buñuel.

Handling[rediger | rediger kilde]

Archibaldo de la Cruz er en velstående mann fra Mexico. Som et privilegert barn under den meksikanske revolusjonen var han vitne til at hans guvernante døde, når hun fortalte ham en fabel om en gave som moren nettopp hadde gitt ham. På grunn av innholdet i historien og den tilfeldige tidspunktet for dødsfallet, konkluderer en ung Archibaldo med at han hadde drept kvinnen ved hjelp av gaven. Det er derfra hans ønske om å drepe begynner. Som voksen forteller Archibaldo denne historien til en nonne, og truer med å drepe henne med en barberhøvel.

Den livredde kvinnen løper fra Archibaldo, men havner i en tom heis og dør. Archibaldo blir kalt inn til avhør etter denne hendelsen. Han innrømmer at han er ansvarlig for hennes død, og for mange andre andre dødsfall. Patricia Terrazas er konstant i konflikt med kjæresten sin. Etter å ha vært vitne til en krangel mellom henne og kjæresten, følger Archibaldo etter henne og tilbyr å kjøre henne hjem - noe hun godtar. Ved ankomst fantaserer han om å drepe henne, men blir avbrutt når kjæresten hennes kommer hjem. Neste morgen kommer politiet til Archibaldo, og forteller at Patricia viss nok skal ha begått selvmord.

Deretter retter Archibaldo sin oppmerksomhet mot Carlota Cervantes. En kvinne som utad fremstår veldig religiøs, og påstås å være jomfru. Hun har imidlertid en affære med en gift mann. Archibaldo tar kontakt med henne, og foreslår å gifte seg med henne. Samtidig forfølger Archibaldo en annen kvinne, Lavinia, som han møtte i en antikvitetsbutikk. Archibaldo inviterer Lavinia hjem. Han forteller at da de møttes, minnet hun ham om Jeanne d’Arc som ble fortært av flammer. Han planlegger å kvele henne og brenne henne i en ovn, men uventet ringer det på døren av Lavinias venner. Lavinia sier at hun må gå, og at hun ikke kan se Archibaldo igjen fordi hun planlegger å gifte seg.

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]