Archaeological Survey of India

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Archaeological Survey of India (ASI) er en avdeling av det indiske kulturministerium, og er ansvarlig for arkeologisk forskning og bevaringen av Indias kulturminner. ASI er etterfølger av Asiatic Society, som ble grunnlagt i 1784 av den britiske arkeolog William Jones. I 1788 ble tidsskriftet The Asiatic Researches publisert for første gang. I 1814 ble det første museum i Bengalen grunnlagt. ASI ble i sin nåværende form grunnlagt i 1861 under en britiske kolonitid i India av Alexander Cunningham i samarbeid med visekonge Canning. På den tid falt også Afghanistan også del av dets ansvarsområde.

Etter den indiske uavhengighetserklæring ble ASI ved loven Ancient Monuments and Archaeological Sites And Remains Act 1958 [1] inkorporert i regjeringsapparatet. Under Antiquity and Art Treasure Act 1972[2] beskytter (2014) ACI 3636 steder av nasjonal kulturell betydning.

Indias deling fikk vesentlige konsekvenser for ASI. Som eksempel kan nevnes at mange arkeologiske funnsteder for Induskulturen ikke lenger, eller bare i liten grad, utforskes - de ligger i Pakistan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]