Arbeidstime

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En arbeidstime er mengden arbeid som utføres av en gjennomsnittlig arbeider i løpet av en time.[1][2] Enheten brukes for å estimere den totale mengden av uavbrutt arbeid som kreves for å utføre en oppgave. For eksempel kan de kreve 80 arbeidstimer å skrive en akademisk artikkel, mens forberedelser til en familiefest kan kreve 10 arbeidstimer.

Arbeidstimer utelukker vanligvis pauser som kreves av arbeidet, som for eksempel hvile, spising og annet. De teller bare rent arbeid. Ledere legger derfor sammen antatt antall arbeidstimer med nødvendige pauser for å anslå hvor lang tid en oppgave faktisk vil ta å fullføre. For eksempel kan en høyskoleoppgave være anslått å kreve 20 arbeidstimer for gjennomføring, og vil da nesten helt sikkert ikke bli gjort på 20 påfølgende timer. Fremgangen vil bli avbrutt av arbeid med andre fag, måltider, søvn og andre menneskelige nødvendigheter.

Deling av arbeidstimer[rediger | rediger kilde]

Arbeidstimer kan brukes for å estimere virkningen av personalendringer på hvor mye tid som kreves for en oppgave ved at man deler antall arbeidstimer på antall tilgjengelige arbeidstakere. I teorien skal for eksempel en oppgave som tar 20 arbeidstimer å fullføre kunne utføres av et team på 2 personer med 10 timers arbeid, mens et team på 5 personer skal kunne fullføre oppgaven på 4 timer. I virkeligheten griper dog andre faktorer inn for å komplisere denne modellen.

Lignende enheter[rediger | rediger kilde]

Dagsverk er et begrep som beskriver hvor mye arbeid en gjennomsnittlig arbeider utfører i løpet av en dag, målt i antall timer, og kan for eksempel være 7.5 timer.

Årsverk er et begrep som beskriver hvor mye arbeid en gjennomsnittlig arbeider utfører i løpet av et år, og oppgis vanligvis som et visst antall timer per år. Antall timer varierer sterkt i henhold til kulturelle normer og økonomi. I OECD-land i 2007 ble det faktiske gjennomsnittlige timetallet per person per år rapportert til å variere fra minimum 1389 timer i Nederland til maksimalt 2316 timer i Sør-Korea.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary». Arkivert fra originalen 3. november 2007. Besøkt 13. april 2010. 
  2. ^ «Person-hour definition - Dictionary». MSN. Arkivert fra originalen 1. november 2009. 
  3. ^ OECD Employment Outlook 2009, Tackling The Jobs Crisis (PDF). Secretary-General of the Organisation for Economic Co-operation and Development. s. 269. ISBN 978-92-64-06791-2. Arkivert fra originalen (PDF) 20. desember 2016. Besøkt 22. september 2009. «Swivel.com also publishes the Official data up to 2005 in spreadsheet format.»