Araneus marmoreus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Araneus marmoreus

Vitenskapelig(e)
navn
:
Araneus marmoreus
Clerck, 1757
Norsk(e) navn:
Hører til: Araneus
hjulspinnere
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Araneus marmoreus er en av edderkoppene i gruppen hjulspinnere (Araneidae). Den vanligste arten i Norge, fra denne slekten er korsedderkoppen (Araneus diadematus).

Fargene kan variere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Araneus marmoreus er en ganske stor og kraftig bygd edderkopp, med en todelt kropp, en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Hunnens kroppslengde varierer mellom 5 og 14 millimeter, hannen er 5-7 millimeter lang. Denne arten er svært variabel i fargen, men de fleste individene har en brunsvart flekk på bakkroppens bakre del, på den fremre delen har de gjerne fire lyse flekker som danner et korsmønster. Forkroppen er bred, med fine, nedliggende hår. Bakkroppen hos hunnen er stor og kuleformet. Den har åtte øynene, fire forholdsvis store øyne i midten, som mer eller mindre danner et kvadrat, og et par ganske små øyne som sitter tett sammen på hver side. Chelicerene er korte, kraftige, med tenner på innsiden. Beina er middels lange og ganske kraftige.

Artene i denne slekten kan være ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten bygger nettene sine mellom høyt gress, i busker og mellom lave greiner i større trær. Kjønnsmodne individer finnes om sommeren og høsten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Araneae - spiders of Europa – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Araneus (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]