Skogvever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Araneus angulatus)
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogvever

Vitenskapelig(e)
navn
:
Araneus angulatus
Clerck, 1757
Norsk(e) navn: skogvever
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Familie: Hjulspinnere
Norsk rødliste for arter: [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Skogvever (Araneus angulatus) er en av edderkoppene i gruppen hjulspinnere (Araneidae). Den vanligste arten i Norge, fra denne slekten er korsedderkoppen (Araneus diadematus).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skogvever er en ganske kraftig bygd edderkopp, med en todelt kropp, en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Hubnne har en kroppslengde på 12-15 millimeter, hannen er 10-12 millimeter lang når den er voksen. Forkroppen er bred, med fine, nedliggende hår. Bakkroppen hos hunnen er stor og kuleformet, med et par påfallende, utstående knøler på sidene. Denne arten er en av de største Araneus-artene, og fargen er nokså mørk med lite påfallende tegninger, men den har oftest en hvit tegning foran i midten som er asymmetrisk og kan minne om et kinesisk skrifttegn. Den virker langbeint sammenlignet med de andre Araneus-artene. Den har åtte øynene, fire forholdsvis store øyne i midten, som mer eller mindre danner et kvadrat, og et par ganske små øyne som sitter tett sammen på hver side. Chelicerene er korte, kraftige, med tenner på innsiden. Beina er middels lange og ganske kraftige.

Artene i denne slekten kan være ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd, hunner av Araneus angulatus kan imidlertid kjennes på den store kroppsstørrelsen kombinert med knølene på bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten spinner store hjulnett der støttetrådene kan strekke seg over en meter, gjerne mellom busker i litt åpen skog. Kjønnsmodne individer finnes om sommeren og høsten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 27. januar 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Araneae - spiders of Europa – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Araneus (tysk)
  • Åkra, Kjetil; Olsen, Kjell Magne; Pommeresche, Reidun og Ødegaard, Frode. 2010. Edderkoppdyr Arachnida i Norsk rødliste for arter 2010. Artsdatabanken. Side 355-366.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]