Arabisk-nubiske skjold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart som viser kratonene (mørk brunt) i Sør-Amerika og Afrika, som utgjorde det tidligere kontinentet Vest-Gondwana. Det arabisk-nubiske skjoldet ses i grått helt til høyre i kartet.

Arabisk-nubiske skjold er et 1 - 2 milliarder år gammelt kraton (grunnfjellsskjold) i det nordøstlige Afrika, som i likhet med de fleste kratonene i Afrika og Sør-Amerika er fra proterozoikum, dvs for 1,0 - 2,5 milliarder år siden. Disse kratonene fra (meso-proterozoikum) fløt en tid sammen og dannet urkontinentet Vest-Gondwana.

For 570 millioner år siden startet kollisjonen med Øst-Gondwana som skapte superkontinentet Gondwana, og hvor kollisjonen skapte det det østafrikanske høylandet i sammenstøtet (den østafrikanske fjellkjedefolding). Det arabisk-nubiske grunnfjellskjoldet ble liggende mellom Vest-Gondwana og Øst-Gondwana ved kollisjonen og er dermed en integrert del av det store Østafrikanske orogenet som strekker seg langs hele østsiden av Afrika.

Mot sør ligger det lille Vest-Etiopia-skjoldet som hadde vulkansk aktivitet for 540-830 millioner år siden, på samme tid som det arabisk-nubiske skjoldet.[1]

Mot vest følger det sahariske metaskjold (eller Øst-Ashara-skjoldet) som i det vesentlige ligger som en overdekket plattform under sanden i det østre Sahara, men stikker opp i høyere fjellkjeder.

Det arabisk-nubiske skjoldet har et areal på 445 000 km2 overflatisk, mens det inklusive begravde plattformer utgjør totalt 725 000 km2. Grunnfjellsskjoldet utgjør det østlige Sudan, østlige Egypt, sørlige Sinaihalvøya, deler av Akababukta, og vestre Saudi-Arabia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ayalew Teklewold, et al, «U-Pb and Rb-Sr geochronology of the Western Ethiopian Shield», Geological Society of America Bulletin Nr 102(9), 1990, side 1309.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]