Ara Pacis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ara Pacis Augustae (oppført år 13–9 f.Kr. i Roma) er et fredsalter bygget i marmor til ære for Augustus som hadde lovet fred etter å ha beseiret spaniere og gallere.

Alteret var en gave fra det romerske senatet og tok fire år å bygge der på Marsmarken, men så var det også første gangen de brukte marmor fra Carrara langt der nord.[1] Selve offeralteret ligger innenfor fire marmorvegger som er dekorert med friser som viser mennesker, vegetasjon og diverse dyr. Selve blomsterfrisen ble studert rundt 1960 av Hans Peter L'Orange ved Det norske institutt i Roma som hevdet at de dominerende rankene av akantus skrur seg oppover og er mer enn ren dekorasjon, men en skildring av vekst- og fruktbarhet i kjølvannet av alle disse i krigene. Nede i buskaset ser man øgler og andre dyr.

Fire århundre med utgraving kulminerte med åpningen den 23. september 1938 av et rekonstruert alter med vernende overbygg utført av Vittorio Ballio Morpurgo, der på bredden av Tiber ved siden av Augustus' mausoleum, dit alteret hadde blitt flyttet. I 2006 åpnet det nye hvite og firkantede Museo dell'Ara Pacis[2] tegnet av amerikaneren Richard Meier (1934–) i mye glass, det første nybygg i sentrale Roma på 60 år.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ara Pacis». Store norske leksikon. 
  2. ^ «Fredsalterets hjemmeside». Arkivert fra originalen 2. juli 2007. Besøkt 7. mars 2013. 
  3. ^ «Nybygg som avviser sin by». Aftenposten. 16.12.2006.