Apus verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Apus verden
orig. Apur Sansar
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1959
Prod.landIndia
Lengde107 min.
SpråkBengalsk
Bak kamera
RegiSatyajit Ray
ManusforfatterSatyajit Ray
Basert påBibhutibhushan Bandopadhyays roman «Aparajito»
MusikkRavi Shankar
Foran kamera
MedvirkendeSoumitra Chatterjee
Sharmila Tagore
Premiere1. mai 1959 (India)
Eksterne lenker

Apus verden (orig: অপুর সংসার Apur Sansar) er en indisk bengalskspråklig dramafilm fra 1959, regissert, skrevet og produsert av Satyajit Ray.

Filmen er den siste delen i Apu-trilogien, og kommer etter Sangen om veien (1955) og Den ubeseirede (1956). Den er basert på de siste to tredjedelene av Bibhutibhushan Bandopadhyays roman «Aparajito»[1] og følger den unge mannen Apu som vordende forfatter i storbyen.

Handling[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1940-tallet er Apurba Kumar Roy arbeidsledig, og bor i et leid rom i Tala, Calcutta. Til tross for lærerens råd om å begynne på høyere studier, klarer han det ikke fordi han ikke har nok penger. Han forsøker i stedet å finne seg en jobb. Hans viktigste lidenskap er å skrive en roman, delvis basert på hans eget liv, i håp om å få publisert sin egen bok en dag. En dag møter han sin tidligere venn Pulu, som lokker ham til å bli med til landsbyen hans i Khulna for å delta i bryllupet til en fetter som heter Aparna.

Men på selve bryllupsdagen blir det avslørt at brudgommen har en alvorlig psykisk lidelse. Brudens mor avbryter ekteskapet deres, til tross for farens protester. Han og de andre landsbyboerne mener, i henhold til utbredt hinduistisk tradisjon, at den unge bruden burde giftes bort i løpet av den tidligere utpekte gunstige timen - ellers må hun forbli ugift for resten av livet. Apu, etter først å ha nektet etter denne forespørselen fra noen få landsbyboere, bestemmer seg til slutt for å ta Pulus råd og komme bruden til unnsetning ved å gå med på å gifte seg med henne. Han kommer tilbake med Aparna til leiligheten sin i Calcutta etter bryllupet deres. Han finner seg en jobb, og et kjærlig forhold begynner etter hvert å blomstre mellom dem.

Men det unge parets lykkelige dager tar snart slutt når Aparna dør, samtidig som hun føder sønnen deres Kajal. Apu blir fullstendig overveldet av sorg, og han holder barnet ansvarlig for sin kones død. Han skyr sitt verdslige ansvar og blir en einstøing. Han reiser til forskjellige hjørner av India, samtidig som sønnen hans blir igjen hos besteforeldrene sine på morssiden av familien. I mellomtiden kaster Apu manuskriptet til romanen han hadde skrevet på i årenes løp. Til slutt bestemmer Apu seg for å komme tilbake til virkeligheten, og gjenforenes med sønnen sin. Når han kommer hjem til svigerfamilien sin, aksepterer Kajal ikke som faren sin - etter å ha møtt ham for aller første gang. Men etter hvert aksepterer han Apu som en venn, og de vender tilbake til Calcutta sammen for å begynne livet på nytt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Robinson 2003, s. 94

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]