Apteropanorpidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Apteropanorpidae
Nomenklatur
Apteropanorpidae
Byers, 1965
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSkorpionfluer
Økologi
Antall arter: 4
Habitat: på land
Utbredelse: Tasmania
Inndelt i

Apteropanorpidae er en gruppe (familie) av insekter som hører til den lille ordenen skorpionfluer (Mecoptera). Skorpionfluer har hodet trukket ut i en snabel eller et nebb. Denne karakteristiske hodefasongen gjør det lett å skille en skorpionflue fra andre insekter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (6 mm), helt vingeløse skorpionfluer. De ligner på den nordlige familien snøskorpionfluer (Boreidae) men i motsetning til disse har hannen forstørrede ytre kjønnsorganer som holdes bøyd opp over ryggen.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

De voksne insektene er funnet i mai og september, på snø og i lave busker. De er rovdyr som lever av ulike smådyr. Larven lever mellom mose. Familien blir dermed et motstykke til Boreidae på den nordlige halvkulen, men de to familiene er sannsynligvis ikke nært beslektet. Til tross for at de voksne insektene ofte finnes på snø er de ikke spesielt kulderesistente og dør om temperaturen kommer under −7 ° celsius.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er bare utbredt i høytliggende områder på Tasmania.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Inntil nylig regnet man bare med én art i denne familien, men grundige undersøkelser ([1])av morfologi og DNA har vist at det finnes minst fire arter.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]