Apple Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Apple Park
AppleHQ2017.jpg
Beliggenhet
Adresse1 Apple Park Way
Land USARediger på Wikidata
Historiske fakta
EierApple
Arkitekt Norman FosterRediger på Wikidata
Stilretningneofuturisme
Etasjer4
Kart

Apple Park
37°20′08″N 122°00′33″V

Apple Park er hovedkvarteret til Apple Inc., og har adresse Nr.1 Apple Park Way i Cupertino, California, U.S. Bygningen åpnet for ansatte i april 2017, mens konstruksjonen fremdeles holdt på. Forskning og utviklingsavdelingen har over 2 000 ansatte. Apple Park erstattet det originale hovedkvarteret ved nr. 1 Infinite Loop, som åpnet i 1993.[1]

På grunn av sin sirkelrunde design og ekstreme skala, har mediene gitt bygningen kallenavnet «romskipet».[2][3] Forstadslokasjonen bygningen ligger på er totalt 71 hektar, og huser mer enn 12 000 ansatte i en fire-etasjes sirkulær bygning. Ligger i en forstad i området totalt 175 acre (71 ha), det huser mer enn 12 000 ansatte i en sentralt fire-etasjes sirkulær bygning på ca 260 000 kvadratmeter. Steve Jobs ønsket at hele området skulle ligne mindre på en næringspark og mer på et naturreservat. Åtti prosent av arealet består av grøntområde beplantet med trær og planter som er fra Cupertino-området, og den sentrale gårdsplassen tilhørende hovedbygningen har en kunstig dam.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Jeg-280 og Stevens Creek Boulevard, San José og Cupertino, California, viser Apple Park

I april 2006 erklærte Apples daværende direktør Steve Jobs til bystyret i Cupertino at Apple hadde kjøpt opp ni sammenhengende eiendommer for å bygge en campus nummer to, kalt Apple Campus 2.[5] Bygningen ble tenkt ut av Jobs, og designer av Norman Foster. Jobs tok Foster til den katedral-aktige bygningen på Disney Pixar-campusen i Emeryville, som Jobs designet selv med det formål å holde alt under samme tak. Han brukte en betydelig del av de siste to årene før han døde i oktober 2011 på prosjektet.

Innkjøp av de nødvendige eiendommene ble gjort gjennom selskapet Hines Interests,[6][7] som i hvert fall i noen tilfeller ikke avslørte til selgeren at det var Apple som ville ende opp som eier. Philip Mahoney, en partner hos en lokal eiendomsmegler, bemerker at dette er vanlig praksis når man forsøker å ordne kjøp av sammenhengende landområder bestående av flere eiendommer med separate eiere, for å hindre kostnadene fra å skyte i været, og for å ikke avsløre selskapets planer for konkurrenter. Blant selgerne av eiendommene var blant andre SummerHill Homes (en tomt på 3,2 hektar) og Hewlett-Packard (tre bygninger av deres campus i Cupertino).

Fram til april 2008 hadde ikke Apple søkt om de nødvendige byggetillatelsene, så det ble estimert at prosjektet ikke ville være ferdig i 2010, som opprinnelig var planlagt. I november 2010 avslørte San Jose Mercury News[8] at Apple hadde kjøpt 40 hektar til, som ikke lenger var i bruk av HP Inc., like nord for Pruneridge Avenue. Dette området pleide å være HPs campus i Cupertino, før det ble flyttet til Palo Alto.

Den 7. juni 2011 presenterte Steve Jobs detaljene rundt designet av bygningene og området rundt til Cupertinos byråd.

15. oktober 2013 vedtok byrådet Apples planer enstemmig, etter er seks timer lang debatt.[9] Like etter begynte rivningsarbeidet for å kjøre området klart til konstruksjon.[10]

Den 22. februar 2017 annonserte Apple at det offisielle navnet på området skulle være "Apple Park", og at auditoriet skulle bli kalt "Steve Jobs Theater".

Oppstarten var opprinnelig ventet 2013, med en åpning i 2015, men prosjektet opplevde forsinkelser, og startet først i 2014.[11][12] Området åpnet i april 2017, på tross av fortsatt konstruksjonsarbeid.

Den første hendelsen på Apple Park ble holdt den 12. september 2017, i Steve Jobs Theater.

Apple spaceship under construction.jpg
Panorama som viser Apple Park under konstruksjon, juli 2016

Referanser[rediger | rediger kilde]