AppleWorks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

AppleWorks viser til to forskjellige programvarepakker beregnet på kontorbruk, som nå begge er ute av produksjon. Opprinnelig var AppleWorks en integrert programvarepakke, lansert av Apple Computer i 1984, for Apple II-plattformen. I 1998 ble navnet AppleWorks igjen tatt i bruk av Apple i forbindelse med at datterselskapet Claris ble nedlagt. Claris hadde markedsført en programvarepakke for Macintosh og Windows under navnet ClarisWorks. I en periode ble AppleWorks levert sammen med alle Macintosh-maskiner beregnet på forbrukermarkedet.

Fra og med 15. august 2007 har Apple sluttet å markedsføre og selge produktet[1], det har nådd såkalt end-of-life (EOL). Programvare for tekstbehandling, regneark og presentasjon blir nå solgt under navnet iWork.

AppleWorks (Apple II)[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige AppleWorks-pakken var en av de første integrerte programvarepakkene for kontorbruk på en personlig datamaskin, og inneholdt tekstbehandling, regneark og et databaseprogram, som alle var slått sammen til et program. Det var skrevet av Rupert Lissner og utgitt av Apple i 1984 for Apple II-maskinene. Apple hadde tidligere utgitt Lissners QuickFile, som var et databaseprogram som var svært likt det som senere ble databasemodulen i AppleWorks. En versjon av AppleWorks for Apple III, som brukte det samme filformatet, ble kalt III E-Z Pieces, og ble markedsført av Haba Systems.

Apple ga ut versjon 2.0 i 1986, og et år senere ble programmet gitt ut av Apples nye datterselskap Claris. Claris oppgraderte AppleWorks til versjon 3.0 i 1989, men konsentrerte seg deretter om programvare for Macintosh og Windows, mens AppleWorks fikk lite oppmerksomhet. Claris gikk etterhvert med på å lisensiere varemerket AppleWorks til Quality Computers, som ga ut AppleWorks 4.0 i 1993 og AppleWorks 5.0 i 1994.

I 1988 kjøpte Claris en integrert programvarepakke kalt GS Works fra StyleWare og døpte den om til AppleWorks GS, og brakte dermed AppleWorks til 16-bits maskinen Apple IIgs, selv om ikke noe av programkoden fra 8-bits versjonen til Apple II ble brukt. I tillegg til tekstbehandling, regneark og databasefunksjoner, hadde AppleWorks GS også moduler for telekommunikasjon, sideombrekking og grafikk.

AppleWorks for Macintosh og Windows[rediger | rediger kilde]

Den moderne utgaven av AppleWorks startet som ClarisWorks, skrevet av Bob Hearn og Scott Holdaway, og ble utgitt av Apples datterselskap Claris. Filnavnsuffikset for dokumenter fra ClarisWorks og AppleWorks er .cwk. ClarisWorks inkluderte:

  • en tekstbehandler
  • et regneark
  • et tegneprogram
  • et maleprogram
  • et databaseprogram
  • og en terminalemulator for kommunikasjon.

Alle komponentene var integrert i en pakke, noe som gjorde det mulig for eksempel å ha en ramme med et regneark i et tekstdokument, eller formatert tekst i en tegning osv. En vanlig misforståelse er at komponentene kommer fra eksisterende Claris-produkter som MacWrite og MacDraw. I virkeligheten ble ClarisWorks skrevet fra bunnen og deretter tilpasset for å ligne de andre Clarisproduktene etter at det ble kjøpt av Claris.

ClarisWorks 1.0 kom i Macintosh-versjon i 1991, og ble deretter skrevet om for Windows-plattformen, hvor det kom ut i som ClarisWorks 1.0 for Windows i 1993. Når firmaet Claris ble reorganisert og slått sammen med Apple, ble produktet omdøpt til AppleWorks. Versjon 5 ble først kalt ClarisWorks 5, før det ble omdøpt til AppleWorks 5 når det ble tatt tilbake til Apple

I den siste versjonen, AppleWorks 6, ble kommunikasjonsdelen byttet ut med en modul for presentasjoner, da det i tidligere versjoner kun var støtte for enkle presentasjoner gjennom de andre modulene. Det ble også skrevet om for å kunne fungere med Mac OS X, men utnyttet ikke i særlig grad de nye mulighetene som lå i Mac OS X.

AppleWorks kunne opprette, åpne og lagre dokumenter i forskjellige filformater. Et tekstbehandlingsdokument kunne for eksempel lagres i Microsoft Word-format, og et regneark kunne lagres i Microsoft Excel-format.

Programmet gikk ut av produksjon og salg i august 2007. iWork-pakken, som inneholder et tekstbehandlingsprogram, et regneark og et program for presentasjoner, erstatter produktet fra Apples side.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Evans, Jonny (15. august 2007). «Apple cans AppleWorks». Macworld UK. Besøkt 15. april 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]