Appapillai Amirthalingam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Appapillai Amirthalingam
Født26. august 1927
Pannagam
Død13. juli 1989 (61 år)
Colombo
Utdannet ved Sri Lanka Law College
Beskjeftigelse Politiker, advokat
Parti Illankai Tamil Arasu Kachchi, Tamil United Liberation Front
Nasjonalitet Sri Lanka

Appapillai Amirthalingam (født 27. august 1927, død 13. juli 1989) var en tamilsk politiker fra Sri Lanka som støttet separatistbevegelsen i de tamilske områdene i landet.

Da S.J.V. Chelvanayakam døde i 1977 ble Amirthalingam leder av TULF (Tamil United Liberation Front) og ved valget samme år ledet han TULF til dets beste valgresultat noensinne, og partiet ble det lankesiske parlamentets offisielle opposisjon.

I sin periode som leder av TULF var Amirthalingam under sterkt press fra unge militante tamiler som anså parlamentarisk arbeid som nyttesløst og var av den mening at kun væpnet kamp kunne vinne det nødvendige selvstyre. Amirthalingam ble samtidig av den singalesiske majoriteten beskyldt for å støtte terrorangrep de samme militante unge utførte.

Etter Black July massakrene i 1983 ble TULF forbudt av myndighetene samtidig som kampen mellom regjeringen og de militante, spesielt LTTE stadig økte. Amirthalingam støttet den indiske intervensjonen i 1987 og en forhandlingsløsning på konflikten. Det er antatt at LTTE bestemte seg for å likvidere han grunnet dette.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]