Apostlenes brev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Apostlenes brev (latin: Epistula Apostolorum) er et apokryfisk skrift fra oldkirken, skrevet på gresk ca år 150, antagelig i Egypt. Selv om skriftet etter navnet er et brev inneholder det flere ulike tekstsjangre; det «begynner som et brev, men fortsetter som en evangeliefortelling, før det går over i en dialog mellom Jesus og disiplene. Teksten er holdt i vi-form: det er apostlene som taler, og de gjengir et budskap de skal ha fått fra Jesus mellom hans oppstandelse og himmelfart.»[1]

I sin gjennomgang av Jesu liv og gjerninger siterer teksten blant annet Tomas' barneevangeliums versjon av Jesu barndom.

Brevet advarer mot gnostisismen, særlig mot Cerinthus og mot Sannhetens evangelium, og understreker at Jesus var et virkelig menneske.[1] På samme måte som flere gnostiske tekster bruker det en form hvor Jesus og disiplene har en undervisende dialog i tiden etter oppstandelsen. Tema som gis mye plass er Jesu nedstigning til dødsriket, Paulus' kommende rolle som apostel, den belønningen apostlene og alle kristne skal få, og det avsluttes med Jesu himmelfart.

Verket har vært i levende bruk i den etiopisk-ortodokse kirke.[1] Teksten er oversatt til norsk i antologien Tidligkristne apokryfer, 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Kilde for sitat og vurderinger er Reidar Aasgaards innledning til Tidligkristne apokryfer, 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]