Apocolocyntosis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Apocolocyntosis, fra et manuskript fra 800-tallet i klosterbiblioteket i St. Gallen.

Apocolocyntosis (divi) Claudii, «Transformasjonen av (den hellige) Claudius til et gresskar», er en politisk satire om den romerske keiseren Claudius. Apocolocyntosis er latinisert gresk, og er noen ganger translitterert som Apokolokyntosis (Ἀποκολοκύντωσις). Den greske tittelen ble gitt av den romerske historikeren Dio Cassius, som selv skrev på gresk. Han tilskrev satirens forfatterskap til Seneca den yngre.[1] De fleste moderne forskerer aksepterer denne tilskrivelsen til Seneca, men et mindretall hevder at de to verkene ikke er det samme, og at den bevarte teksten ikke nødvendigvis er forfattet av Seneca.[2]

I det originale manuskriptet bærer det anonyme verket tittelen Ludus de morte Divi Claudii («Teaterstykke om den hellige Claudius' død»). Det ble identifisert som den samme teksten først lenge etter omtalen til Dio Cassius.

Apokolokyntosis er det eneste eksempel på menippisk satire som har overlevd fra den klassiske perioden. Tittelen spiller på begrepet apotheosis, den prosess hvorved døde romerske keisere ble anerkjent som guder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dio Cassius, Bok 61, nr. 35, oversatt av Herbert Baldwin Foster, 1905. Project Gutenberg. Sitat: «Seneca himself had composed a work that he called Gourdification, — a word made on the analogy of ’deification’»
  2. ^ Clausen, W.V.; Kenney, E.J. (2008): The Cambridge History of Classical Literature, 2, Cambridge University Press, ISBN 0521273722, s. 137.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Oversettelse til norsk
Oversettelse til engelsk