Fagermåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Apeira syringaria»)
Fagermåler
Fagermåler
Nomenklatur
Apeira syringaria
Linnaeus, 1758
Populærnavn
Fagermåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektAspeira
Økologi
Habitat: løvskog og hger
Utbredelse: Europa

Fagermåler (Apeira syringaria (Linnaeus, 1758)) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne karakteristiske arten finnes i det sørlige-østlige Norge vest til Vest-Agder. Den er utbredt i Europa. Men arten er sjelden og hadde rødlistestaus R på den forrige Norsk rødliste for arter. Fagermåler har ikke lenger rødlistestatus etter den nye Rødlisten 2006

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 38– 42 mm), kraftig, rødbrun eller gulbrun måler. Den kjennes lett på at den i hvile holder forvingen delvis opprullet slik at forkanten blir konkav. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Forvingens spiss er litt utrrukket til en spiss vinkel, ytterkanten svakt flikete. Forvingen har to hvite og ett brunt tverrbånd, alle ganske smale. Nær vingespissen har den er hvitkantet, brun flekk. Bakvingen har ett hvitt og ett brunt tverrbånd, det hvite med noen små, svarte prikker. Larven er meget karakteristisk. Den er gulbrun og fint hårete (de aller fleste andre målerlarver er nakne). Den holder som oftest kroppen i en stilling som en Ω (omega). På det femte og sjette kroppsleddet er det kjegleformede utvekster på ryggen, på det sjuende leddet er disse utvekstene lange og fingeraktige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Målere tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der målerens indre og ytre organer endres. Fagermålerens larver lever på leddved (Lonicera xylosteum), svartleddved (Lonicera nigra), ask (Fraxinus), liguster (Ligustrum), syrin (Syringa vulgaris) og snøbær (Symphoricarpos). De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni–juli.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]