Apalachee-massakren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Apalachee-massakren i 1704»)
Oberst James Moore fra North Carolina (til venstre) ledet massakren.

Apalachee-massakren var en rekke brutale raid utført av engelske kolonister fra provinsen Carolina og deres indianske allierte mot de stort sett fredelige Apalachee-indianerne nord i Spansk Florida som fant sted under dronning Anne-krigen i 1704. Mot liten spansk og indiansk motstand, ble et blomstrende misjonsnettverk ødelagt. De fleste av innbyggerne ble enten myrdet, fanget eller flyktet til større spanske og franske utposter, eller ble frivillig med engelskmennene.

Den eneste store hendelsen i ekspedisjonen til den tidligere guvernøren i James Moore var slaget ved Ayubale som var eneste gangen de engelske raidene møtte større motstand. Mange Apalachee-indianere som ikke var fornøyd med forholdene under spanjolene, forlot bare byene sine og ble med toktet til Moore. De slo seg ned nær elvene Savannah og Ocmulgee, hvor forholdene var noe bedre.

Raidene til Moore skjedde etter andre raid som hovedsakelig ble utført av engelsk-allierte Creek-indianere. Det samlede målet med disse raidene, utført mellom 1702 og 1709, var å avfolke Spansk Florida utentenfor grenseområdene rundt St. Augustine og Pensacola.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Covington, James: Apalachee Indians 1704–1763 . Utgiver: Florida Historical Society.
  • Paul E. : Floridas Frontiers. Utgiver:Indiana University Press, Bloomington. ISBN 978025334019