Anvari

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anvari
Født1126Rediger på Wikidata
Balkh
Abiward[1]
Død1190[2]Rediger på Wikidata
Balkh
Beskjeftigelse
NasjonalitetIran

Anvari (født 1126, død 1189), fullt navn Awhad ad-Din 'Ali ibn Mohammad Khavarani eller Awhad ad-Din 'Ali ibn Mahmud (persisk: انوری اوحد الدین علی ابن محمد), var en av de største persiske poetene.

Han ble født i Abivard (nå i Turkmenistan) og døde i khorasansk Balkh (nå i Afghanistan),[3] og studerte vitenskap og litteratur ved det kollegiale instituttet i Toon (nå Ferdows i Iran). Han utdannet seg til en berømt astronom og poet.

Anvaris dikter ble samlet i en divan, og inneholder panegyrikk, eulogier, satire og annen litteratur. Hans elegi «Tårer i Khorasan», oversatt til engelsk i 1789, regnes som en av de vakreste diktene i persisk litteratur. The Cambridge History of Iran kaller Anvari «en av de største skikkelsene i persisk litteratur.» Til tross for sin skjønnhet, krevde hans dikt ofte mye hjelp til tolkning siden de var komplekse og vanskelige å forstå.

Anvaris panegyriske dikt til ære for seldsjukkenes sultan Ahmed Sanjar (1117–1157), herskeren av Khorasan, gjorde at han vant kongelig gunst og lot ham fortsette å være under beskyttelse av to av etterfølgerne til Sanjar. Imidlertid falt han i unåde hos kongedømmet i oktober 1185, da hans profeti om katastrofer mislyktes, og han ble tvunget til å leve et liv i vitenskapelig tjeneste. Han tok til slutt sitt eget liv i 1189.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Cambridge History of Iran, side(r) 564, bind 5[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ books.google.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Encyclopædia Britannica, Online Edition 2007 lenke

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • The Cambridge History of Iran, Cambridge University Press ISBN 0-521-06936-X
  • Jan Rypka, History of Iranian Literature. Reidel Publishing Company. 1968 OCLC 460598. ISBN 90-277-0143-1