Anvari

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Anvari
Født1126 (juliansk)
Balkh
Død1190
Balkh
Beskjeftigelse Lyriker
Nasjonalitet Iran

Anvari (født 1126, død 1189), fullt navn Awhad ad-Din 'Ali ibn Mohammad Khavarani eller Awhad ad-Din 'Ali ibn Mahmud (persisk: انوری اوحد الدین علی ابن محمد), var en av de største persiske poetene.

Han ble født i Abivard (nå i Turkmenistan) og døde i khorasansk Balkh (nå i Afghanistan),[1] og studerte vitenskap og litteratur ved det kollegiale instituttet i Toon (nå Ferdows i Iran). Han utdannet seg til en berømt astronom og poet.

Anvaris dikter ble samlet i en divan, og inneholder panegyrikk, eulogier, satire og annen litteratur. Hans elegi «Tårer i Khorasan», oversatt til engelsk i 1789, regnes som en av de vakreste diktene i persisk litteratur. The Cambridge History of Iran kaller Anvari «en av de største skikkelsene i persisk litteratur.» Til tross for sin skjønnhet, krevde hans dikt ofte mye hjelp til tolkning siden de var komplekse og vanskelige å forstå.

Anvaris panegyriske dikt til ære for seldsjukkenes sultan Ahmed Sanjar (1117–1157), herskeren av Khorasan, gjorde at han vant kongelig gunst og lot ham fortsette å være under beskyttelse av to av etterfølgerne til Sanjar. Imidlertid falt han i unåde hos kongedømmet i oktober 1185, da hans profeti om katastrofer mislyktes, og han ble tvunget til å leve et liv i vitenskapelig tjeneste. Han tok til slutt sitt eget liv i 1189.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica, Online Edition 2007 lenke

Kilder[rediger | rediger kilde]