Antonio de Ulloa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Antonio de Ulloa
Almirante Antonio de Ulloa.jpg
Født12. januar 1716
Sevilla
Død5. juli 1795 (79 år)
Isla de León
Far Bernardo de Ulloa
Søsken Martín de Ulloa
Beskjeftigelse Naturviter, skribent, militærperson, astronom
NasjonalitetSpania
Medlem avRoyal Society, Kungliga Vetenskapsakademien, Det prøyssiske vitenskapsakademiet, Santiago-ordenen

Antonio de Ulloas byste i Mitad del Mundo, Quito

Antonio de Ulloa (født 12. januar 1716 i Sevilla, død 3. juli 1795Isla de Leon i Cádiz) var en spansk general, oppdagelsesreisende, forfatter og astronom. Han var den første som oppdaget grunnstoffet platina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Antonioe de Ulloa studerte matematikk ved Colégio Mayor de Santo Tomás. sonm 14-åring var han på sin første sjøreise; den fikk fra Cádiz til Porto Bello og HavannaCuba. Den måtte imislertid avbryten på grunn av stormskader.

Sjøoffiser[rediger | rediger kilde]

De Ulloa gikk inn i den spanske marinen og var løytnant da han i 1734, etter oppdrag fra den spanske regjering, deltok i den franske landmålingsekspedisjonen sammen med blant annet Pierre Bouguer og Charles Marie de La Condamine til Peru.

Deretter reiste han frem til 1744 gjennom de spanske besittelser i Sør-Amerika. Han bidro til å forberede kystområdene på et mulig britisk angrep. På returen fra Amerika ble han tatt til fange av britene og ført til London. Her kom han raskt i kontakt med britiske vitenskapsmenn og ble snart løslatt. Han ble deretter opptatt som Fellow of the Royal Society.

Fra ham stammer en av de eldste beskriver av platinametall.[1] Beskrivelsen er i hans reiseberetning fra 1748.

Han demonstrerte fiskenes blodsirkulasjon i Spania ved hjelp av et mikroskop medbragt fra England, og han bragte kjennskapen om elektrisitet og magnetisme og fremskritt innen trykketeknikkene med til Spania.

Han reiste til en rekke av de europeiske landene og besøkte Stockholm i 1751, hvor han ble innvalgt som en av de utenlandske lederen i Vetenskapsakademien. Han forsøkte å bistå det spanske næringsliv, særskilt innen ullindustrien og kvikksølvproduksjon og med fullførelsen av havnebassengene i byene Cartagena og Ferrol.

I 1766 var han tilbake i Amerika og ble guvernør over Louisiana, men ble etter kort tid tilbakekalt og overtok som generaldirektør for den spanske marinen som han forlot i 1780.

Bibliografi i utvalg[rediger | rediger kilde]

  • Relacion historica del viaje a la America meridional (1748)
  • Noticias americanas (1772)
  • Entretenimientos physico-historicos (1772)
  • El eclipso de sol con el anillo refractario de sus rayos (1779; endog i Vetenskapsakademiens Handlingar 1778)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mary Elvira Weeks: Discovery of the Elements, i Journal of Chemical Education, 6. opplag 1956, s. 409ff. med biografi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]