Antonio de Ulloa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Antonio de Ulloa
Almirante Antonio de Ulloa.jpg
Født 12. januar 1716
Sevilla
Død 3. juli 1795
Cádiz
Nasjonalitet Spania
Medlem av Royal Society, Kungliga Vetenskapsakademien
Utmerkelser Fellow of the Royal Society

Antonio de Ulloas byste i Mitad del Mundo, Quito

Antonio de Ulloa (født 12. januar 1716 i Sevilla, død 3. juli 1795Isla de Leon i Cádiz) var en spansk general, oppdagelsesreisende, forfatter og astronom. Han var den første som oppdaget grunnstoffet platina.

Ulloa gikk inn i den spanske marinen og var løytnant da han i 1734, etter oppdrag fra den spanske regjering, deltok i den franske landmålingsekspedisjonen sammen med blant annet Pierre Bouguer og Charles Marie de La Condamine til Peru.

Deretter reiste han frem til 1744 gjennom de spanske besittelser i Sør-Amerika. Han bidro til å forberede kystområdene på et mulig britisk angrep. På returen fra Amerika ble han tatt til fange av britene og ført til London. Her kom han raskt i kontakt med britiske vitenskapsmenn og ble snart løslatt. Han ble deretter opptatt som Fellow of the Royal Society.

Han reiste til en rekke av de europeiske landene og besøkte Stockholm i 1751, hvor han ble innvalgt som en av de utenlandske lederen i Vetenskapsakademien. Han forsøkte å bistå det spanske næringsliv, særskilt innen ullindustrien og kvikksølvproduksjon og med fullførelsen av havnebassengene i byene Cartagena og Ferrol. I 1766 var han tilbake i Amerika og ble guvernør over Louisiana, men ble etter kort tid tilbakekalt og overtok som generaldirektør for den spanske marinen som han forlot i 1780

Bibliografi i utvalg[rediger | rediger kilde]

  • Relacion historica del viaje a la America meridional (1748)
  • Noticias americanas (1772)
  • Entretenimientos physico-historicos (1772)
  • El eclipso de sol con el anillo refractario de sus rayos (1779; endog i Vetenskapsakademiens Handlingar 1778)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]