Antonio Cañizares Llovera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Antonio Cañizares Llovera
Card. Canizares (30279529724).jpg
Født15. oktober 1945Rediger på Wikidata (74 år)
UtielRediger på Wikidata
Utdannet ved Universidad Pontificia de SalamancaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Teolog, universitetslærer, katolsk prest (1970–)[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata
Medlem av Real Academia de la Historia, Kongregasjonen for biskopene, Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen, Pontificia Academia Sancti Thomae AquinatisRediger på Wikidata
Utmerkelser Hijo Adoptivo de Toledo (2006)[2]Rediger på Wikidata
Signatur
Antonio Cañizares Lloveras signatur

Coat of arms of Antonio Cañizares Llovera.svg

Antonio Cañizares Llovera (født 15. oktober 1945 i Utiel i Spania) er katolsk kardinal, tidligere erkebiskop av Toledo og den spanske katolske kirkes primas. 28. august 2014 ble han utnevnt til erkebiskop av Valencia.[3] Han hadde da vært prefekt for Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen fra 9. desember 2008.

Etter katolske prestestudier ved det biskoppelige presteseminar i Valencia og ved det pavelige universitet i Salamanca ble Cañizares doktor i teologi (katekese), og ble presteviet den 21. juni 1970 i Sinarcas. Deretter var han sjesesørger i Valencia, så dosent i katekese i Madrid, så professor for fundamentalteologi samme sted, og til slutt professor i Salamanca. I 1985 ble han sekretær for den spanske bispekonferanses kommisjon for trosspørsmål.

Den 6. mars 1992 utnevnte pave Johannes Paul II ham til biskop av bispedømmet Avila. I 1996 ble han erkebiskop av Granada, og var da en kort periode samtidig apostolisk administrator av bispedømmet Cartagena. Den 24. oktober 2002 ble han erkebiskop av Toledo. Med dette embedet ble han også den spanske katolske kirkes primas.

Etter at Johannes Paul II ble etterfulgt av Joseph Ratzinger som pave i 2005, var han en kort tid nevnt som mulig etterfølger av Ratzinger som prefekt for Kongregasjonen for Troslæren i Vatikanet.

Den 9. desember 2008 ble han utnevnt til prefekt for Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen.

Kardinalsutnevnelse[rediger | rediger kilde]

Den 22. februar 2006 kunngjorde pave Benedikt XVI hans utnevnelse til kardinal, med San Pancrazio som tittelkirke. Selve kreeringen fant sted i konsistoriet den 24. mars.

Referanser[rediger | rediger kilde]