Anton Flettner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anton Flettner
Anton Flettner 01.jpg
Født1885
Eddersheim
Død1961
New York
Beskjeftigelse Luftfartsingeniør, ingeniør
Nasjonalitet Tyskland

Anton Flettner
Trimror/servoror.
Skip med 2 rotorer for å utnytte Magnuseffekten.
Katamaran med Flettnerrotor for fremdrift.

Anton Flettner (født 11. november 1885 i Eddersheim som senere ble del av Hattersheim am Main i Tyskland, død 29. desember 1961 i New York City) var en tysk flyingeniør og oppfinner. Han har mange bidrag til dagens utforming av fly og helikopter. Han har også beskrevet Magnuseffekten som er årsaken til at fotballspillere kan skru en ball slik at den forandrer retning i lufta. Han utviklet trimror/servoror som finnes på nesten alle fly og mange skip.

Han har også utviklet en roterende ventilator som er vanlig på skip og mange andre innretninger, men denne ble samtidig også beskrevet av finnen Savorius, og det er usikkert hvem som har æren for utformingen. Flere av disse ventilatorene produseres av det engelske firmaet Flettner Ventilator Ltd.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig arbeidet Flettner under grev Zeppelin med fjernstyring av raketter og førerløse fly ved hjelp av line. I denne tiden utviklet han trimror/servoror.

Etter første verdenskrig ledet han et forskningsinstitutt i Amsterdam som forsket innen aerodynamikk og væskestrømning.

I 1920-årene kjøpte han en skonnert og utstyrte den med to roterende 15-meters sylindre som utnyttet Magnuseffekten til fremdrift. Denne skonnerten krysset Atlanterhavet i 1926. Den seilte bedre enn tradisjonelle seilfartøyer i moderat til kraftig vind, men ble ødelagt i en storm i 1931.

Helikopteret Flettner modell 282 med to rotorer.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ledet han det tyske firmaet «Anton Flettner, Flugzeugbau GmbH» som bygde helikoptre. Han hadde kontakt med Heinrich Himmler om helikopterutviklingen. Flettners kone, Lydia Freudenberg Flettner, var jøde. Himmler sørget for at en lavere tysk offiser med soldater eskorterte henne og hennes familie til Sverige der hun var resten av krigen.

Flettner samarbeidet med dr. Kurt Hohenemser, en dyktig og grundig ingeniør som utviklet deler til helikoptrene. Hans far var jødisk, men de levde hele krigen uten internering siden de arbeidet med helikopterutvikling. Hohenemser og Flettner fastholdt at rotor- og gir-opplegget til de doble rotorene som roterte inne i hverandres bane, var så komplisert å sette sammen at ingen andre kunne montere det. Dette ble en flaskehals i produksjonen som hindret helikopteret FL282 Flettner Kolibri i å få særlig militær betydning under krigen.

Etter krigen flyttet Flettner til USA der han startet Flettner Aircraft Corporation som utviklet helikoptre for militært bruk. Flere av hans ideer preger Kaman helikoptrene.

Anton Flettner døde 76 år gammel 29. desember 1961.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]